avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum beneficiez de concediu crestere si ingrijire copil ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum beneficiez de concediu crestere si ingrijire copil daca sunt barbat

ce documente imi trebuiesc si cui ma adresez?
Cel mai recent răspuns: Tica55 , utilizator 13:46, 17 Martie 2009
Concediu paternal
• tatal poate solicita concediu paternal in primele 8 saptamani de la nasterea copilului pentru o perioada de 5 zile lucratoare, iar in situatia in care a urmat un curs de puericultura perioada initiala poate fi prelungita cu inca 10 zile.cuantumul indemnizatiilor aferente concediuluiIndemnizatia aferenta concediului paternal se stabileste in functie de salariul de baza si sporul de vechime al tatalui, fiind suportata de catre angajator din fondul de salarii.Dispozitii speciale care apropie cele doua tipuri de concedii se regasesc in art. 5 din Legea nr. 210/1999 si in instructiunile privind acordarea concediilor medicale cuprinse in Ordinul comun al M.S. nr. 60/2006 si al C.N.A.S. nr. 32/2006.

Alte drepturi
• Trusou
• Alocatia pentru copil
• Indemnizatia pentru ingrijirea copilului
• Prima de la primarie
• Salar bonus la nastere

trusou
• In valoare de 150 ron
• Acte necesare:2 copii xerox ale certificatului de nastere al nou-nascutului *2 copii xerox carte identitate/buletin mama sau tata *cerere tip *actele in original
Alocatie200ron/luna pana la varsta de 2 ani
• Acte necesare:*certificatul de nastere al nou-nascutului copie + original *buletin/carte identitate ale mamei copie + original *cerere tip *dosar plic *iar ca sa se vireze alocatia pe card se pune si extrasul de cont al cardului pe care vrei sa fie virati banii

Indemnizatia lunare/stimulentul pentru cresterea copilului pana la 2 ani conform OUG148/2005:
• *Cerere tip de acordare indemnizatiepentru cresterea copilului si declaratie pe propria raspundere( se completeaza de la sediu odata cu depunerea dosarului complet) *BI/CI solicitant -copie si original *Certificat de casatorie -copie + original *Certificat de nastere copil pentru care se solicita dreptul - copie + original *Certificat de incadrare in grad de handicap, dupa caz -copie + original *Acte dovediditoare, dupa caz, privind componenta familiei, filiatia copiilor, situatia lor juridica- copie + original:
• ~Livret de familie ~Certificate de nastere ale celorlalti copii ~Hotarare judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei ~Hotarare judecatoreasca de incuviintare a adoptiei ~Hotarare judecatoreasca sau hotarare DGASPC pentru masura plasamentului in regim de urgenta ~Hotarare judecatoreasca de instituire a tutelei sai hotarare a autoritatii tutelare
• *Dovada eliberata de angajator sau de alte autoritati competente din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat venituri cu caracter salarial *Dovada eliberata de Administratie Financiara in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente sau agricole *Copie, certificata pentru conformitate cu originalul de catre angajator, dupa cererea depusa la angajator pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani/reluarea activitatii(in cazul stimulentului) *Copie, certificata pentru conformitate cu originalul de catre angajator, dupa decizia de suspendare a contractului individual de munca/reluare a activitatii(in cazul stimulentului) *Dosar cu sina Dosarul se depune dupa ce au trecut cele 42 de zile obligatorii
Sper sa-ti fie de folos:D
Partea cu acel curs de puericultura e grozava, daca ai curs, poti sa fii cu puii acasa!!
Succes taticului!
Va mai trebuie si cererea de acordare a concediului pentru crestere copil adresata angajatorului la care atasati copie de pe certificatul de nastere al copilului.
Beneficiati de indemnizatia lunară, daca în ultimul an anterior datei naşterii copilului, ati realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
tinand cont ca lucrez la patron .....
acesta este obligat prin lege(ce nr. si art are legea) sa mi dea salariul bonus sau ramane la latitudinea lui??????????

Alte discuții în legătură

Zile concediu puericultura ValentinaNastase ValentinaNastase Buna ziua, Daca tatal opteaza pentru stimulentul insertie fara a intra in CCC((Eu nu beneficiez de concediul de maternitate, nefiind angajata), mai poate ... (vezi toată discuția)
De ce drepturi dispun eu și copilul meu! Viosiele Viosiele La sfârșitul acestei luni voi naște!Este primul nostru copil,și as vrea sa stiu de ce drepturi dispun eu si copilul meu!Tatal copilului lucreaza cu acte in ... (vezi toată discuția)
Concediu paternal înaintea concediului pentru cresterea copilului Marta0000 Marta0000 Bună Sotul meu va intra in concediu pentru cresterea copilului din ziua cand se va naste micutul, eu nefiind angajată. Intrebarea mea este în ce masura ... (vezi toată discuția)