Bună
Sotul meu va intra in concediu pentru cresterea copilului din ziua cand se va naste micutul, eu nefiind angajată.
Intrebarea mea este în ce masura mai este valabil Concediul paternal in cazul in care tatal opteaza pentru concediu pentru cresterea copilului.
Stiu ca trebuie sa depuna o cerere la servici prin care sa i se suspende contarctul de munca din ziua cand se naste copilul. Poate face acest lucru dupa ce in prealabil are concediu paternal? Adica 5 zile lucratoare + 10 in cazul in care face cursul de puericultura?
Multumesc
1. Poate solicita mai intai concediul paternal si apoi concediul crestere copil (CCC).
2. - Pentru ca dvs.nu sunteti angajata si puteti sta acasa sa ingrijiti copilul exista o solutie mai buna din punct de vedere financiar.
- Tatal copilului poate solicita direct (fara a intra in CCC) stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- Veti mai beneficia si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implinese copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
- De la Primarie luati lista cu actele necesare pentru stimuentul de insertie si pentru alocatia de stat pentru copii.
3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
4. Deoarece dvs. nu puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal copilului poate solicita stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
Sotul dvs poate intra in CCC dupa ce isi ia concediul paternal.
Astfel,mai intati solicita angajatorului acordarea concediului paternal,in baza art.2 si 4 din Legea 210/1999,iar la expirarea acestuia va depune cerere la angajator pentru acordarea CCC pana la implinirea varstei de 1 an sau de 2 ani acopilului - cum doreste.
Art. 2 din Legea 210/1999:
(1)În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2)Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
In speta, tatal va solicita angajatorului, printr-o cerere la care ataseaza copia certificatului de nastere al copilului, acordarea concediului paternal - 5 zile lucratoare - ,potrivit art.2 din Legea 210/1999.
Concediu paternal
eujad
un salariat caruia i-a nascut sotia vrea sa intre in concediu paternal. Cu ce data poate intra?se inscriu in carnet suspendarea celor 5 zile pe care le-a ... (vezi toată discuția)