avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC luat de tatal copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC luat de tatal copilului

Buna ziua.Sunt insarcinata si nu lucrez.daca sotul nu vrea sa intre in concediu de paternitate,are ceva beneficii dupa nasterea copilului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:32, 7 Februarie 2012
1. Concediu de paternal este una, iar concediul pentru cresterea copilului este altceva.

2. Concediul de paternal este reglementa de Legea nr. 210 din 31 decembrie 1999 . Concediul paternal se acordã, la cerere, tatãlui, în primele 8 sãptãmâni de la nasterea copilului, dovada fiind certificatul de nastere al copilului, din care rezultã calitatea de tatã natural.
Concediul paternal se acordã “în scopul de a asigura participarea efectivã a tatãlui la îngrijirea noului nãscut” si constã într-o perioadã de timp de 5 zile lucrãtoare.
În cazul în care tatãl copilui nou nãscut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericulturã (cursul constã în prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic – procesul fiziologic al nasterii, primul ajutor dat mamei în perioada pre si post-natalã, comportamentul fatã de bebelus etc), durata concediului paternal se majoreazã cu 10 zile lucrãtoare, devenind 15 zile lucratoare.

3. Concediul pentru cresterea copilului este reglementat de OUG nr.111/2010.

4. ORDIN Nr. 1474 din 6 mai 2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

1. Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutia:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent pentru tatal copilului alinamartinyuk alinamartinyuk Am o situatie, un coleg i-a nascut prietena(mentionez ca nu sunt casatoriti) stau in concubinaj, copilul ii poarta numele tatalui ea nu a lucrat dar el este ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil nenesa nenesa Buna ziua.As dori sa ma ajutati cu un raspuns pentru situatia mea: -un angajat (tata) are de la 01.07.2012 o fetita.Sotia lui nu a lucrat niciodata si nici nu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie dan123456 dan123456 daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei? (vezi toată discuția)