avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... De ce drepturi dispun eu și copilul meu!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

De ce drepturi dispun eu și copilul meu!

La sfârșitul acestei luni voi naște!Este primul nostru copil,și as vrea sa stiu de ce drepturi dispun eu si copilul meu!Tatal copilului lucreaza cu acte in regula de 8 luni (el lucrand si in trecut tot cu acte in acelasi loc).Noi nu suntem casatoriti.As vrea sa mai stiu si alocatia pentru nou nascuti cat este si de ce acte am avea nevoie pentru a primi alocatia!Eu nu lucrez cu acte si stiu ca prenatalul nu il pot avea!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:04, 19 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul are dreptul la Alocația de stat pentru copii.
Alocația este în cuantum de 200 lei lunar, până la împlinirea vârstei de 2 ani.
Pentru copii care au împlinit 2 ani, aceasta este 84 de lei.
`
TATA VA AVEA DREPTUL LA 5 ZILE DE PRENATAL;

Legea nr. 210/1999
art. 1
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

art.2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.
Ultima modificare: Duminică, 19 Noiembrie 2017
Dapix, utilizator
Acte necesare obtinerii alocatiei de stat
• Cerere tip;
• Certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita alocatia de stat - copie si original;
• Buletin (carte) de identitate pentru unul dintre parinti (cel care solicita sa fie titularul alocatiei) in original si copie.

De asemenea, daca sunt indeplinite conditiile prevzute de OUG 111/2010 se poate beneficia de indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu îngrijire copil pentru tata Seceanu marius Seceanu marius Buna ziua. Am si eu o intrebare : tați pot beneficia de concediul prenatal daca nu am acte cu femeia care am copilul? (vezi toată discuția)
Concediu tata dupa nasterea copilului GabriellaS GabriellaS Buna ziua, La cate zile de concediu are dreptul tatal, dupa nasterea copilului? Are acest drept si daca firma nu are un Contract Colectiv de Munca? Cererea ... (vezi toată discuția)
5 zile libere de la stat pt nastere copil. andreeeana andreeeana Buna ziua. Va rog mult, spuneti-mi daca sotul mai are dreptul la cele 5 zile lucratoare libere de la stat si pt nasterea celui de-al doilea copil. Mentionez, ... (vezi toată discuția)