La adunarea generala reconvocata a membrilor asociatiei de locatari, am dorit demiterea actualului presedinte al asociatiei. Acesta nu vrea sa demisioneze deoarece in statutul asociatiei se stipuleaza faptul ca presedintele este ales pe o perioada de 4 ani. Am dorit sa supunem la vot daca e cazul sa ramana in functia de presedinte sau nu, insa acesta s-a opus invocand ca este ilegal ce facem si a suspendat sedinta. Este suficient sa covocam o adunare extraordinara pentru al demite, sau trebuie sa modificam inainte statutul asociatiei?
Presedintele asociatiei, poate fi demis oricand pentru motive temeinice, deasemani daca a prejudiciat asociatia poate fi si raspunzator de pegubele aduse.
Intradevar, probabil in Statut nu este prevazut acest aspect, cred ca nu se arata modul cum poate fi schimbat presedintele mai nainte de expirarea mandatului. Dar exista si modalitatea de suspendare din functie pentru motive temeinice.
1-Daca este vorba de adunare reconvocata nu se numeste generala ,ci extraordinara
2-Presedintele de asociatie ,poate fi revocat din functie, in situatia existentei de dovezi pentru neindeplinirea atributiilor ce ii revin
In cazul presedintelui de asociatie de proprietari,nu poate fi pus in discutie institutia demisiei care,in conformitate cu prevederile codului muncii reprezinta actul unilateral de vointa al angajatului,care comunica angajatorului interesul pentru incetarea contractului individual de munca ,conditie care nu exista in cazul presedintelui de asociatie care poate fi retribuit pe baza de contract de mandat
Presedintele nu se poate impotrivi vointei proprietarilor, daca acestia au fost in majoritate la adunarea generala reconvocata.
Statutul vorbeste de 4 ani ai unui mandat in care un presedinte nu este revocat si numai in aceasta situatie.
Ce puteti face dv. este sa mai convocati o data AG, chemati politistul de proximitate si un functionar din primarie de la compartimentul relatii cu asociatiile de proprietari. Pregatiti bine aceasta adunare generala.
** Si la case mai mari se poarta "agatatul de scaun", asa ca nu va lasati intimidati si luati exemplu de la altii cum se sigileaza birouri.....
Am intele ca a fost convocata adunarea generala, care a fost suspendata (probabil din lipsa cvorumului) si-apoi s-a reconvocat adunarea generala. Acesta adunare reconvocata este la fel de obisnuita (ordinara) ca si cea convocata initial si nu este o adunare generala extraordinar, asta ca sa lamurim o greseala facuta ceva mai sus.
La orice adunare generala ordinara sau extraordinara, convocata sau reconvocata, daca este anuntata, convocata conform legii si statutara (ca si cvorum 50% plus unul la prima), trebuie sa aiba o ordine de zi.
La inceputul sedintei participantii la adunare pot sa solicite introducerea pe ordinea de zi si a altor puncte decat cele stabilite de comitetul executiv condus de presedinte. Aici trebuia, iar pe viitor sa o faceti, sa puneti la vot alegerea altui comitet executiv. Deci nu demiterea cuiva.
Discutati, dezbateti problemele asociatie si la punctul respectiv, in functie de activitatea fiecaruia alegeti membrii comitetului executiv si presedintele. In acest nou comitet se pot regasi si unii din fostul comitet dar si altii noi, iar printre acestia poate fi si presedintele cel vechi sau altul proaspat ales.
Asadar, pentru evitarea conflictelor, nu trebuie solicitat nimanui sa-si de demisia ci trebuie facute propuneri pentru aceste functii, cu alegerea lor si multumiri celor care au activat pana acum.
Daca echipa nou aleasa va gasi nereguli in gestionarea asociatiei, neregului de care se face vinovat fostul presedinte, acesta poate fi tras la raspundere oricand.
Presedinte
papagal58
Buna dimineata,
Am si eu o nedumerire.
Asa ca peste tot , si noi avem problemele noastre in Asociatie.
Cum alegem un nou presedinte , daca cei 20% ... (vezi toată discuția)