Bancile au posibilitatea de a-si realiza creantele prin titlurile executorii puse in executare de catre executorii bancari cu incuviintarea instantei, asta o data. Pe de alta parte am intalnit cazuri in care bancile, probabil in vederea unei recuperari accelerate a creantelor, pur si simplu notifica angajatorii privitor la actele de cesiune a drepturilor salariale ale debitorilor semnate separat sau cuprinse in contractele de credit si, in baza acestor notificari de cesiune a drepturilor salariale, pretind retinerea si virarea lunara a 1/3 din salariul omului.
Este angajatorul obligat sa efectueze aceste retineri in baza acestor notificari de cesiune? Nu este de fapt aceeasi Marie cu alta palarie? Nu se eludeaza astfel orice fel de control de legalitate asupra procedurii executionale?
Astept putina iluminare pe acest subiect deoarece materia mi se pare destul de ambigua...
Daca bancile au un titlu executoriu irevocabil, investit cu formula executorie, nu au dreptul sa obtina virarea sumelor de la angajatorul debitorului, in baza unei simple notificari, intrucat acest lucru este posibil numai daca creanta este una ce reiese din contractul individual de munca al salariatului (ca in cazul unei pagube asupra angajatorului din relatia de munca)
Prin urmare in situatia descrisa nu sunt incidente prevederile art.272-274 codul Muncii, in baza carora bancile actioneaza abuziv, ci este necesara instituirea popririi asupra veniturilor prin intermediul executorului judecatoresc.
Art. 272. - (1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
(2) Daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit valorii acestora de la data platii.
Art. 273. - (1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv.
Art. 274. - (1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Raspundere
Ursi
Un angajator mai poate trage la raspundere un fost angajat, pentru o fapta savarsita de acesta in legatura cu natura muncii lui.Mentionez ca angajatul nu mai ... (vezi toată discuția)