avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... retragere din asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

retragere din asociatia de proprietari

Buna ziua.Conform OG 85/2001 se specifica modul de intocmire si functionare a unei asociatii de proprietari,cu drepturi si indatoriri,asociatii formate pe tronsoane,scari de bloc,blocuri sau cartiere.Nu se refera la modul de scoatere sau renuntare la serviciile unei asociatii de proprietari,cu probleme,ca majoritatea asociatiilor de proprietari care se cred proprietari peste prostia umana.Doresc o trimitere sigura la o lege sau act legislativ ce specifica conditiile in care eu,ca proprietar de imobil ,nu ma pot retrage din cadrul unei asociatii de proprietari. Specific ca la asociatia mea de proprietari,nu ar trebui sa mai platesc nimic,in conditiile in care:am contract separat la gaz,la lumina,debransat de la reteaua de incalzire,debransare comuna pe scara la apa potabila,cu efectuare de lucrari proprii la conducte separate pentru apa la fiecare locatar,cu apometru la usa,etc,etc. Deci la asociatie ar mai fi de platit femeia de serviciu care nu stim cum arata,salariile lor,si fondurile de reparatii,etc,etc,fonduri care le platim degeaba.Au facut insa un contract cu cei de la apa si nu putem incheia contract individual cu ei,deoarece ar ramane asociatia fara ...de treaba.ROG AJUTOR
Cel mai recent răspuns: radud62 , utilizator 17:51, 22 Iunie 2008
Primaria Slatina a adoptat o hotarare prin care se prevad conditiile retragerii unui proprietar:

Art. 7. Se stabileşte prin prezenta, procedura de retragere din cadrul unei asociaţii de proprietari a unui număr de membrii, la cererea acestora, care deţin în proprietate apartamente sau constituie o scară de bloc sau un imobil în totalitate, după cum urmează:
– pentru retragerea din cadrul unei asociaţii de proprietari, toţi proprietarii trebuie să încheie contracte individuale cu furnizorii de utilităţi, şi, de asemenea, trebuie să figureze cu toate datoriile achitate către asociaţia de proprietari;
– pentru retragerea din cadrul unei asociaţii se va întocmi un tabel care să cuprindă numele şi prenumele proprietarului, numărului apartamentului, CNP, serie şi număr buletin, precum şi semnătura acestora, prin care îşi exprimă acordul de retragere din cadrul asociaţiei;
– tabelul de mai sus va fi înaintat către asociaţia de proprietari, însoţit de o cerere prin care se solicită asociaţiei ieşirea din cadrul acesteia;
– asociaţia de proprietari are obligaţia convocării unei adunări generale prin care să aprobe desprinderea din cadrul asociaţiei a scării sau imobilului respectiv, precum şi modificarea statutului asociaţiei.

Procesul-verbal întocmit cu ocazia convocării adunării generale de mai sus va fi autentificat la notariat, forma autentificată urmând a fi depusă la grefa judecătorească pentru înscrierea modificării statutului asociaţiei în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, conform prevederilor legale din OG nr. 26/2000, cu privire la asociaţii şi fundaţii, Cap. V – Modificarea actului constitutiv şi a statutului asociaţiei sau fundaţiei.
Demersurile pentru autentificarea procesului-verbal şi înscrierea modificării se întreprind de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.

În baza art. 117, lit. „a” din Legea nr. 215/2001, privind administraţia publică locală, avizăm prezentul proiect de hotărâre.

Iniţiator,
Primar, Darius Bogdan VÂLCOV

Secretar,
Mihai IDITA


Stimate domn,
În primul rând OG 85/2001 este abrogată prin intrarea în vigoare a HG 1588/19.12.2007 (M.Of. nr. 43 din 18.01.2008).
Vă rog să o studiaţi cu atenţie la fel ca şi Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari (M.Of. nr. 490 din 23.07.2007) şi dacă mai aveţi nelămuriri, vă aşteptăm cu o întrebare la obiect pentru a da un răspuns pe măsură.:D
Doresc să vă spun că, din momentul în care locuiţi într-un condominiu, chiar dacă v-aţi separat cu apa, căldura, gazul şi lumina nu înseamnă că sunteţi scutit de a achita celelalte cheltuieli de întreţinere pentru partea comună prevăzute de lege, şi chiar dacă nu v-aţi înscris ca membru al asociaţiei de proprietari, cheltuielile tot trebuie să le suportaţi, singura diferenţă este că nu puteţi accede la un post de consucere în cadrul asociaţiei şi că nu aveţi drept de vot la luarea hotărârilor care, repet, odată adoptate legal vă sunt opozabile şi dv.
Dacă nu doriţi să participaţi la aceste cheltuieli, vă recomand să vă mutaţi la casă, singur în curte, şi atunci cu siguranţă ceea ce veţi consuma veţi plăti...;)
Stimate Domnisoare, Doamne, Domni, avocati, notari, judecatori , locatari oi bieti proprietari de apartament la bloc

Situatia prezentat de biba....este putin confuza, dar mi-am dat seama ce vrea. Nu sunteti proprietar de imobil ci de unitate locativa dintr-un imobil/condomeniu/scara sau tronon de bloc.
Atat legea 114/1996 repblicata in 1997, recte regulamentul de la anexa II l art 3 lit g definea sociatia de proprietari ca fiind asociatia nonguvernamentala ,nonprofit a ATENIE MARE proprietarilor dintr-o cldire. de regula in Oltenia, judecatorii delegati pe langa circumscriptiile financiare locale au acordat personlitate juridica prin incheiere jdecatoreasca de regula secreta (dreptul de contestare fiind de 5 zile ... de la PRONUNTARE dar fara citarea partilor) vechilor asociatii obsteti de locatari schimbandu-le doar palaria, adica denumirea eludand definiiile pe care le explica obligatoriu oice act normativ.Prietenii juristi probail cunosc definitia fraude legii si cum se sanctioneaza ea. Pentru cei nejuristi ... cu nulitate absoluta.
La crere au fost anexate documente flalse sau obtinute prin dol. Iarasi nulitate absoluta sau relativa.

Stimata Dra av todinca, respectiva Hot a prim Slatina reprezinta de fapt o subtila incercare de -si acoperi propria eroare. Serviciul specialiazat de indrumare si coordonare a asociatiilor de prprietari a lalait-o si s-a infruptat din bainii celor administrati in mod ilegal de asociatiile ilegal constituite Ei sunt autorii morali ai fraudei legii si lipsirii de deptul proprietarilor din mobil de a decide asupra proprietatii lor.

Mai mult decat atat stimate proprietar de bloc, va puteti constitui fara probleme in asociataie legala de proprietri cu respectarea dispozitiilor legale L 230 /2007, mai putin acea hotarare a primariei Slatina, care nu poate impiedica sau pune conditii cnd prn ropriul fapt s-a ajuns la aceste situatii.

Va salut
Dotorand la facultatea de administratori de imobile
Vand Cielo 2005 iar cumparatoul fara bani, ,i-o pot da de pomana.
Ultima modificare: Luni, 16 Iunie 2008
E N, Alte profesii
Cred ca este vorba de retragerea din asociatia de proprietari si nu de constituirea unei asociatii de proprietari. ;)
Parerea mea este ca va puteti retrage din asociatie. in acest sens, puteti depune o cerere la presedintele asociatiei.
Am dat exemplul cu Primaria Slatina pentru ca nu ne-ati spus de unde sunteti si acolo este oarecum reglementata situatia.

Daca legea nu prevede nimic, se tine cont de vointa partilor, respectiv de prevederile Actului constitutiv, sau a Statutului, unde trebuie sa scrie conditiile in care un membru se poate retrage.

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari contor comun 2 scari mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca cumva este ilegal sa faci asociatie de proprietari pe un singur tronson dintr0un bloc cu 5 tronsoane. Adica blocul ... (vezi toată discuția)
Legalitatea asociatiilor de proprietari compuse din mai multe cladirii/condominiu ogra ogra Vazand prevederile art.5 din Legea nr..230/2007 respectiv art.4 si 5 din Anexa la H.G. nr.1588/2007 care printre altele prevad ca obligatoriu asociatiile de ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietaatri DanielGavra DanielGavra Buna ziua Am achizitionat un apartament intrun complex residential format din 4 blocuri acum trebuie sa infintam asociatia de proprietari dar am vrea sa o ... (vezi toată discuția)