In data de 2.02.2011 , am primit acasa o comunicare datata cu 31.12.2010, care continea o rezolutie de neincepere al urmaririi penale , precum si referatul intocmit de organul de cercetare penala, care s-a intocmit , zice el acolo , adica organul de cercetare , dupa plangerea pe care eu am depus-o in data de 14.09.2010 . Mentionez ca nu apare in referat toate cele scrise de mine in plangere . Fetita mea a fost lovita puternic in ochi cu o pusca cu bilute de plastic dar pusca respectiva nu a fost al celui care a tras ci al unui alt copil, despre care in referat nu se pomeneste nimic . Aceasta pusca m-am interesat era in afara legii , de fapt am facut si o plangere la OPC si acestia mi-au confirmat . Acel copil si parintii lui se dezvinovatesc din principiu sau a fost prost cercetat cazul ? Mentionez caci din data de 14.09.2010 si pana in 2.02.2011 nu am primit de la politie sau de la procuratura nici un raspuns . Este adevarat ca in cursul "cercetarii" in data de 29.10.2010 m-am impacat cu familia copilului care a tras cu pusca cu bilute eu retragandu-mi plangerea impotriva ei . Ramane intrebarea : de ce nu am primit nici un raspuns atata timp ? De ce se interpreteaza plangerea si se "taie" de acolo ? Fetita mea a fost internata si am si de la medicina legala 18 zile , era sa ramana fara ochi . Oare s-a procedat corect , si daca nu ce sa fac ? Va multumesc . Copii sunt minori 11-12 ani .
pai daca v-ati impacat de ce va mai agitati ?
daca erati nemultumit de rezolutia procurorului trebuia sa o atacati in termen de 20 de zile de la luarea la cunostinta a acesteia.
Odata cu retragerea plangerii penale, cercetarile inceteaza iar dosarul de cercetare penala se inainteaza cu propunere de NUP sau alta solutie dupa caz, la parchet.
Codul penal şi alte legi cu dispoziţii penale prevăd, în cazul anumitor infracţiuni, că acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare sau exercitată decât în cazul în care persoana vătămată şi-a exprimat voinţa de tragere la răspundere penală a făptuitorului prin introducerea unei plângeri prealabile la autorităţile judiciare.
Ca urmare, lipsa plângerii prealabile a fost inclusă între cauzele care înlătură răspunderea penală (art. 131 Cod penal). Acelaşi efect de a înlătura răspunderea penală îl are şi retragerea plângerii prealabile atunci când legea prevede necesitatea unei plângeri prealabile.
Din punctul de vedere al legii penale, plângerea prealabilă apare ca o condiţie de pedepsibilitate , de punitate sau, în alţi termeni, de aplicare a sancţiunilor prevăzute de legea penală.
Lipsa plângerii prealabile sau neintroducerea ei în condiţiile prevăzute de lege (titular, termen) atrage înlăturarea răspunderii penale, ca neîndeplinită condiţia de aplicare a sancţiunii prevăzute de legea penală.
Da,in conditiile in care v-ati retras plangerea nu mai aveti ce sa faceti.
Doar daca ar fi fost vorba de o infractiune cu sesizare din oficiu discutia ar fi putut fi alta.
Intrebare : oare in cazul in care referatul se face doar pe jumatate din cele scrise in plangere , nu ar trebui sa se sesizeze cineva ? Sau poate eu ar trebui s-o fac . Dar unde ?