avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

sunt divortata, am un minor incredintat spre crestere , partajul nu l-am facut cu fostul sot. avem bunuri cumparate in timpul casatoriei.o sa se imparta in mod egal? si daca da, cum o sa se faca impartirea? partajul contine bunuri (teren si garsoniera) bunuri care nu au valoare egala unul cu celalalt. o sa ne puna sa vindem si sa impatrtim? si daca nu cade cu mine la pret ? nu stiu, am multe intrebari, ajutati-m cu acestea va rog mult. multumesc
Bunurile se vor evalua de un expert in cadrul procesului de partaj.Se impart bunurile in natura pe cat posibil, tinand cont si de dorinta partilor si cine are bunuri de valoare mai mare plateste sulta celuiulalt. Mergeti la un avocat cu actele.
cand introduceti actiune de partaj in instanta trebuie sa estimati care este valoarea bunurilor, sa platiti o taxa de 3% din valoarea masei partajabile. se va face o expertiza a bunurilor imobile si instanta de judecata va decide cine va ramane in garsoniera si cine va primi sulta.
Puteti incerca o discutie cu fostul sot pentru a ajunge la o intelegere cu privire la impartire.
Daca nu gasiti o cale amiabila de impartire, la instanta bunurile vor fi evaluate, se pot face mai multe variante de lotizare, iar daca loturile nu pot fi egale atunci cel care primeste lotul mai mare va fi obligat la plata unei sulte catre celalalt. Dar varianta la instanta implica taxe de timbru, onorarii de expert, de avocat ....costuri care in final se vor imparti ...
Incercati un partaj pe cale amiabila, se poate si la un birou de mediator, dar pentru parcurgerea procedurii de mediere toate partiile implicate trebuie sa fie de acord cu aceasta procedura.
Art. 63. - (1) În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit dispoziţiilor art. 271 din Codul de procedură civilă. (2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.
(3) Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu

Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii. (2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj in urma parasirii domiciliului azi112010 azi112010 Buna ziua, Situatia este urmatoarea: el a parasit domiciliul in 2010, fara niciun motiv...Eu am introdus cererea de divort in 2010, divortul s-a solutionat, ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara imobiliara Olivia Bozdog Olivia Bozdog Va rog sa ma ajutati cu un raspuns : sunt intr-un proces de iesire din indiviziune. In cadrul unei evaluari a unui imobil format dintr-o casa si curte , suntem ... (vezi toată discuția)
Partajul bunurilor comune Fane_S Fane_S Buna ziua.Am divortat de sotia mea acum 4 luni, iar acum urmeaza partajul.Apartamentul este proprietatea mea dinaintea casatoriei. Fosta sotie nu mai doreste ... (vezi toată discuția)