avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Venit calculat pentru pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Venit calculat pentru pensia alimentara

Buna ziua,

am o nelamurire cu privire la venitul luat in calcul pentru plata pensiei alimentare. Am inteles ca procentul este de 25% din venit(pentru un copil) dar intrebarea mea e urmatoarea: in cazul in care salariul tatalui include (pe langa salariul de incadrare) anumite sporuri temporare( prime, sporuri, salariu de merit pt. o perioada limitata, etc.) care venit se va lua in calcul? Salariul net fara sporuri sau salariul net cu sporurile amintite?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:56, 11 Iunie 2008
Elis, karina spune de cum se calculeaza venitul, nu procentul... In acest caz nu e text expres de lege... clar...
Se interpreteaza din doctrina si practica.
Textul prevede modul de calcul : o patrime din castigul sau din munca. Intr-adevar, doctriva afirma ca prin castig de munca se intelege venitul net.;)
elis a scris:

Textul prevede modul de calcul : o patrime din castigul sau din munca. Intr-adevar, doctriva afirma ca prin castig de munca se intelege venitul net.;)

Ideea era ca acest venit net poate oscila de la luna la luna. Asa cum ziceam, pe langa salariul de incadrare, mai exista o serie de sporuri care se adauga acestui salar dar...care nu pot avea un caracter constant. Prin urmare, mi s-ar parea cam aiurea ca sa se tot ceara recalcularea pensiei in functie de "oscilatia" sporurilor care, in teorie, ar putea fi luate in calcul. De asta as fi vrut sa stiu daca exista o lege care sa prevada la modul concret faptul ca, la calcularea pensiei de intretinere se ia in calcul salariul de incadrare(ca venit 100% constant si permanent) si sa nu ramana atat de ambigua si la dispozitia judecatorului stabilirea sumei si a veniturilor luate in calcul. Spun asta deoarece la solicitarea adeverintei de venit pe ultimele 3 luni, s-a eliberat o adeverinta care ia in calcul atat salariul de incadrare cat si salariul de merit...ceea ce nu mi se pare normal, deoarece acesta se acorda pe o perioada limitata si nu are un caracter permanent si constant.
Inteleg, asta insa nu e reglementat, asa cum v-am spus.
Depinde in mare parte de avocatii partilor, daca au. Daca nu, instanta asa ia in considerare, cum ati aratat dv.
In plus, practica instantelor difera, unele cer pe 3 luni, altele pe 6 luni venituri, altii cer direct media lor...
E important sa aveti un avocat care sa traga spuza pe turta dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara pentru cadrele militare alliende alliende Buna ziua, Fostul meu sot este cadru militar. De curand am facut o cerere de recalculare a pensiei alimentare-dupa 3 ani de la divort. Fostul a refuzat cota ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere Edwinn Edwinn Buna, As vrea sa ma ajutati cu clarificarea urmatoarei situatii: am o hotarare judecatoreasca de majorare de pensie in care s-a stabilit un cuantum de 25% ... (vezi toată discuția)
Baza legala de stabilire a procentului pensiei alimentare Tinuca Tinuca Care este baza legala de stabilire a procentului pensiei alimentare , care sunt veniturile care se iau in calcul la stabilirea procentului? (vezi toată discuția)