avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara pentru cadrele militare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara pentru cadrele militare

Buna ziua,
Fostul meu sot este cadru militar. De curand am facut o cerere de recalculare a pensiei alimentare-dupa 3 ani de la divort. Fostul a refuzat cota procentuala iar pe baza adev primite de la servici a mediei salariului net din ultimele 3 luni s-a stabilit pensia alimentara pe care respectivul a considerat-o prea mare. a facut recurs motivand ca salariul sau este mult mai mic- facand aici referire doar la solda de incadrare (salariul de incadrare pentru restul angajatilor) la care se adauga diverse sporuri care sustine el, nu ar avea caracter permanent (spor de informatii -mentionez ca lucreaza intr-o unitate de informatii militare)spor de radiatii, spor de parasutist- el e cadru navigant, etc. M-am interesat si eu si am aflat ca aceste sporuri mentionate mai sus se primesc lunar, fara exceptie pe perioada cand se afla in tara, iar atunci cand este plecat in misiuni in straintate aceste sporuri sunt inlocuite cu un alt spor, mult mai mare decat toate cele precedente la un loc- sporul de campare (e vorba de salariul pe care il ia in tara). Prin urmare, NICIODATA salarul sau nu ramane doar la cuantumul soldei de incadrare. Plus ca pe perioada cand se afla in misiuni primeste si plata aferenta acestora, in valuta (care stiu si sunt de acord ca nu se ia in calculul pensiei alimentare). In acest caz va rog mult sa ma lamuriti si pe mine cum se va calcula pensia alimentara in acest caz. Are sanse sa castige acest recurs? Pentru ca mie mi se pare nedrept, stiind ca la calculul pensiei alimentare se ia in calcul venitul net, adica salariul/ solda de incadrare plus sporurile aferente cu exceptia primelor si premiilor. As aprecia un raspuns cat mai rapid avand in vedere ca recursul e in 25 septembrie si eventual un 'paragraf de de lege' clar care sa ma ajute sa imi sustin cauza si sa apar dreptul copilului in instanta.
CU multumiri,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:28, 21 Septembrie 2008
La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere se iau în considerare doar veniturile nete obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare,fara caracter permanent, cum ar fi: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere, plata concediilor medicale, primele de merit.
Art. 94 din Codul familiei prevede ca :
Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau a hotari, incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

In recurs, dvs trebuie sa sustineti ca hotararea primei instante este temeinica si legala. Adica, stabilirea pensiei alimentare s-a facut corect de catre prima instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara tumi tumi as vrea sa stiu cum se calculeaza plata pensiei alimentare,cand este vorba de un copil,care ramane in intretinerea mamei,se ia in calcul si datoriile tatalui ... (vezi toată discuția)
Mod de calcul pensie intretinere sonyka sonyka buna ziua cum se calculeaza pensia de intretinere pt minor ?se i-a procent din salarul brut sau din salariul net?si inca o intrebare.tichetele de masa se ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ContSters142651 ContSters142651 Vreau sa stiu si eu va rog,cati bani va trebui sa dau ca pensie alimentara,la un singur copil, la un venit de 560 net pe luna?Care este procentul la aceasta ... (vezi toată discuția)