buna ziua,
in masa succesorala a primului defunct vot intra toate bunurile pe care acesta le-a dobandit in timpul vietii sale (inclusiv apartamentul dobandit inainte de incheierea casatoriei)
sotul supravietuitor in concurs cu colateralii privilegiati va culege o cota de 1/2 din intreaga masa succesorala.
cu privire la bunurile pe care sotii le-au dobandit in timpul casatoriei in masa succesorala va intra o cota parte de 1/2 din aceste bunuri, restul cotei de 1/2 apartine sotului supravietuitor ca bun propriu al acestuia.
Sotul 1 (S1) avea la data mortii sale:
intregul (1/1) ap. nr. 1
1/2 din ap. nr. 2
1/2 din masina
1/2 din vila
Averea lui S1 se imparte astfel: 1/2 sotul supravituitor si 1/2 sora mortului
Sotul 2 (S2) avea la data mortii sale
1/2 din ap.1 (mostenire de la Sot 1)
1/2 din ap. nr. 2 (prin cumparare) + 1/2 din jumatatea mortului = 3/4.
1/2 din masina (prin cumparare) + 1/2 din 1/2 = 3/4
1/2 din vila (prin edificare/cumparare) + 1/2 din 1/2 = 3/4
Mostenitorii lui S2 sunt copiii ei, care vor imparti in mod egal mostenirea mamei lor.
Observam ca ap. nr. 1 (care face obiectul intrebarii dvs.) este detinut astfel:
1/2 - sora defunctului S1
1/2 - copiii defunctului S2 (cate 1/4 fiecare)
Nu;;; nu s-a inteles intrebarea S1 a decedat si mostenitoarea (sora) solicita partajul judiciar si in timpul judecatii la fond a decedat si S2, sunt chemati in pracesul de partaj cei doi copii ai S2.
Deci nu a fost inca pronuntata o hotarare, chiar si nedefinitiva, prin care sa fi fost produs vreo stare de fapt.
In lege inca nu este un articol la care sa te trimita si in astfel de situatii, cand mostenitoarea lui S1 promoveaza actiune impotriva sotului supravetuitor S2, si intimpul primei judecati la fond moare sotul S2.
Nu se mai poate stabili drepturi unei persoane ce nu mai are "dreptul de folosinta."
Deci sotul supravetuitor nu a putut intra ca mostenitor legal al averii sotului decedat, si privind pe mostenitorii lui S2,
Care este dispozitia unde ii indreptateste la masa succesorala sa primasca o parte din averea lui S1,,,? Stiind ca intre S1 nu exista nici un grad de rudenie cu copii lui S2, copiii fiind dintr-o alta casatorie.!!!:(#-o
Ba ...eu am inteles perfect.
Insa, din ultimul dvs. mesaj, bag de seama ca ar fi nevoie ...:) sa-mi tocesc binisor unghiile pe tastatura ca sa va explic ... de ce e cum am scris eu mai sus si nu altfel.
Patrimoniul mortului S1 s-a transmis mostenitorilor lui (adica sotului supravietuitor S2 + sora mortului) din chiar CLIPA mortii lui S1.
Succesiunea = transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta.
De cand opereaza transmiterea asta? Din clipa in care mortu' a inchis ochii. Nu de cand s-a pus ..stampila pe te miri ce timbru. :)
Certificatul de mostenitor si hotararea judecatoreasca nu fac decat sa CONSTATE acesta trasmitere.
Patrimoniul mortului nu ramane fara stapan pana in momentul dezbaterii succesiunii (la notar sau in instanta) Stapanii patrimoniului defunctului sunt mostenitorii acceptanti. Acceptarea mostenirii consolideaza RETROACTIV titlul de erede.
Sora mortului + S2 se judecau in calitate de MOSTENITOARE ale lui S1, nu pentru ca n-aveau ce sa faca pe acasa.:) Daca n-ar fi fost mostenitoare ale lui S1 atunci ...n-aveau ce sa caute intr-o actiune de PARTAJ succesoral. (oare ce-mparteau ele acolo daca nu patrimoniul mortului!?)
In locul lui S2 (mortul 2) vor intra in proces mostenitorii lui S2 = copiii lui S2.
Si astfel sora lui S1 se va judeca in continuare cu fii lui S2 in locul lui S2.
Pentru ca, DIN CLIPA MORTII lui S2, ceea ce avea S2 + ceea ce s-a trasmis la S2 din mostenirea lui S1 se retransmite mostenitorilor lui S2.
Nu are nici o relevanta faptul ca nu s-a pronuntat inca vreo hotarare in procesul dintre sora lui S1 si S2. O sa se pronunte una intre sora lui S1 si mostenitorii lui S2.
A! Ar fi interesant de stiut (dar, doar asa ...ca spor de complicatie) daca Sora lui S1 si S2 isi contestau una alteia calitatea de mostenitor dupa S1.
Am inteles,, intradevar spete de genul acesta sunt foarte greoie si dificile pentru cine le solutioneaza, deasemeni si spetele privind, fondul funciar, fondul forestier si partajul bunuri comene dobandite in timpul casatoriei...etc. Ingeneral legate de patrimoniul comun. Asa consider eu. Infine eu va multumesc pentru efortul de a-mi raspunde.
O zi buna si plina de succes..=D>