avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cote de mostenire pentru copii din 2 casatorii diferite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cote de mostenire pentru copii din 2 casatorii diferite

Buna dimineata!
Am o cunostinta cu urmatoarea situatie familiala: un copil din prima casatorie si apartament proprietate personala cumparat inainte cu 3 ani de a doua casatorie. Are inca un copil din a doua casatorie; in timpul acestei casnicii au cumparat o casa si o masina. Daca Doamne fereste i se intampla ceva rau cunostintei mele, cum se impart bunurile intre cei doi copii si sot? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 15:48, 26 Februarie 2011
Cotele sunt urmatoarele:
1/4 sotia supravietuitoare
3/4 cei doi copii, adica 3/8 fiecare
Masa partajabila, adica patrimoniul defunctului este formata din:
- apartamentul dobandit anterior
-1/2 din bunurile dobandite in timpul casatoriei, adica apartament si masina
Multumesc.
Mentionez ca am pus intrebarea in numele sotiei, ea este cea care avea avea deja ''ceva'' inainte de a se recasatori. Actualul sot nu este chiar indragostit, ca sa zic asa, de copilul din prima casatorie si doamna ar fi vrut sa stie daca nu cumva acel apartament s-ar imparti doar intre cei 2 copii, sotul mostenind doar cota din bunurile dobandite impreuna.

sotul mosteneste si din ce avea dansa inainte de casatorie 1/4, restul se imparte intre copii. daca divorteaza, bunurile de dinainte raman ale dansii
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
althea a scris:

ea este cea care avea deja ''ceva'' inainte de ...


mostenire = transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane ... (mostenitori)

Deci, in clipa mortii, ne intereseaza sa stim ceea ce AVEA mortul. Nu ne intereseaza de unde avea, de la cine avea, cum a dobandit ceea ce avea, ori daca a dobandit ceea ce avea inainte sau dupa ... te miri ce eveniment, etc.
Ne intereseaza insa sa stim daca un bun este in intregime al mortului. Sau daca mortul are doar o parte din bun (o cota parte din dreptul de proprietate asupra bunului) pentru ca nu cumva sa includem in masa succesorala a mortului si ceea ce NU-I apartinea mortului. (daca mortul avea o ...bicicleta cumparata jumi'-juma' impreuna cu vecinul, atunci mortul AVEA numai 1/2 din bicicleta, iar despre jumatate cealalta ...discutam la moartea vecinului)

ASTAZI, sotia despre care vorbiti ARE
- un apartament (e al ei TOT pentru ca nu l-a cumparat impreuna cu nimeni)
- jumatate dintr-o casa (cealalata jumatate o ARE sotul prin cumparare sau edificare. Legea prezuma ca sotii au 50-50% din bunurile achizitionate in timpul casatoriei)
- jumatate dintr-o masina (celalata jumatate o ARE sotul prin cumparare).

Aceasta ar fi masa ei succesorala daca ar muri ...in clipa asta.

Si atunci AVEREA ei ( un ap + jumatate dintr-o casa + jumatate dintr-o masina) ar fi mostenita astfel:
- 1/4 sotul supravietuitor
- 3/4 copiii (Ea are doi copii . Copiii EI vor imparti in mod egal acest 3/4 din averea mamei lor. NU ne intereseaza din ce casatorii sunt acesti copii. Puteau sa fie si ...din flori. Nu ne intereseaza ce tati au ei sau daca au vreunul. Singurul lucru care are importanta este ca sunt COPIII EI - nascuti de ea sau adoptati de ea - calitate in care vin la mostenirea ei.)

Restul e matematica.
Adica:
sotul supravietuitor are
1/4 din intreg apartamentul 1/4 din 1/1 = 1/4 din apartament
1/4 din jumatate de casa = 1/8 DAR el mai ARE a jumatate de casa a LUI. Deci el va avea in final 1/8 (1/4 din jumatatea defunctei) +1/2 (jumatatea LUI) = 5/8 din toata casa
1/4 din jumatate de masina = 1/8 + idem. (in final 5/8 din masina)

Cota succesorala a sotului supravietuitor in concurs cu descendentii sotului mort este de 1/4 din TOATA averea mortului
Sotul supravietuitor mosteneste 1/4 din TOATE bunurile mortului. Nu numai din cele cumparate impreuna.
Tinem cont de bunurile cumparate impreuna (impreuna cu ...oricine care poate cumpara ceva impreuna cu altcineva) NUMAI pentru a stabili CAT anume (ce parte) din bunul comun apartine mortului si CAT este si ramane al viului. (si despre care vom discuta la moartea acestuia din urma).
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
romascanu, moderator
Multumesc, doamnelor :vishenka:
Ar trebui sa scrieti un manual care sa se numeasca Succesiunea pentru to(n)ti :)

O zi frumoasa!

P.S. Foarte tare exemplul cu bicicleta...
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
ContSters126200, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul la mostenire Emiliap Emiliap Doamna X, divortata, are un copil major, are frati si surori, se casatoreste cu domnul Y, vaduv, fara copii, are frati si surori. Amandoi au bunuri dobandite ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral romanik romanik Nu stiu daca asa se numeste, cand unul din parinti moare si trebuie facuta impartirea intre sotie si copii.Sotul mi-a murit si vrem sa stim cum se impart ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire marryy_lm marryy_lm multumesc anticipat celui care ma poate scoate dintr-un mare impas;am urmatoarea situatie: doi soti cumpara in timpul casatoriei un apartament.sotul a decedat ... (vezi toată discuția)