avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral

Nu stiu daca asa se numeste, cand unul din parinti moare si trebuie facuta impartirea intre sotie si copii.Sotul mi-a murit si vrem sa stim cum se impart bunurile, legal.
Cel mai recent răspuns: romanik , utilizator 12:58, 11 Octombrie 2010
buna ziua.
in concurs cu descendentii sotul supravietuitor culege o cota parte indiviza e 1/4 din masa succesorala, restul cotei de 3/4 va fi culeasa de catre descendenti.
daca bunurile care intra in masa succesorala au fost dobandite de catre soti ca bunuri comune in timpul casatoriei, in masa succesorala va intra cota de 1/2 din aceste bunuri, restul de 1/2 apartine sotului supravietuitor ca bun propriu.
dezbateti succesiunea la notar si numai in situatia in care nu va intelegeti introduceti o actiune in instanta privind partajul succesoral
avocat Cristina Popescu
mai pe intelesul romanului de rand, fara pregatire de specialitate asta s-ar traduce cam asa:"se evalueaza mostenirea si jumatate ia sotul, iar cealalta jumatate se imparte la copii si la sot".
ati inteles corect, dvs veti lua din cota sotului jumatate.restul de jumatate se imparte egal intre copii.
Buna seara! Bunurile proprii ale sotului si jumatate din cele care le-a dobandit cu dvs. formeaza masa succesorala, adica acele bunuri care se vor imparti prin partaj. Dvs. in calitate de sotie aveti dreptul la 1/4 din masa succesorala iar restul de 3/4 se va imparti in mod egal intre copii.

Alte discuții în legătură

Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)
Cum se divid bunurile dupa deces lilianaG lilianaG va rog recomandati mi legile ce privesc impartirea bunurilor(intre copii,sot supravietuitor) dupa decesul unuia dintre soti ~daca acestia au avut bunuri ... (vezi toată discuția)
Avem a recasatorit cu b. din prima casatorie a la partajul bunurilor ... PetronelaGeorgeta PetronelaGeorgeta Avem A recasatorit cu B. Din prima casatorie A la partajul bunurilor comune ramane cu o casa pe numele lui ( bun propiu). Acum A decedeaza. Care este cuota ... (vezi toată discuția)