athe a scris:
ati inteles corect, dvs veti lua din cota sotului jumatate.
#-o #-o #-o
In ce carte ati cititit asta @athe??? In cartea de bucate!!!
M-am saturat de ineptiile pe care le scrieti pe forum. De acum nu le mai sterg pentru ca oricum nu pricepeti. Am sa va punctez stupizeniile pana va lasati de scris.
@ romanik
Cota sotului supravietuitor cand vine la mostenire alaturi de copii este de
1/4 (un sfert) din masa succesorala.
Ce intra in masa succesorala?
Bunurile si datoriile mortului.
De exemplu, in masa succesorala ar putea sa intre.
- un teren in intregul lui (1/1) daca mortul avea un teren
numai al lui (bunul lui propriu pe care
nu l-a cumparat impreuna cu celalalt sot, ci l-a primit in dar sau mostenire de la mama sau de la ... nu conteaza de la cine).
Din acest teren sotul supravietuitor primeste 1/4 (un sfert). Restul de 3/4 se imparte in mod egal intre copiii mortului.
ar mai putea sa intre:
- o jumatate de casa (1/2 din casa) daca aceasta casa era
bun comun cumparat impreuna cu celalalt sot in timpul casatoriei.
Sotul supravietitor ARE DEJA o jumatate de casa (partea lui pe care a dobandit-o prin cumparare, si nu de la mort.). Acesta din urma jumatate nu intra in masa succesorala a mortului, caci
ii apartine viului si nu poate sa intre in masa succesorala a mortului ceea ce nu i-a apartinut acestuia.
Sotul care a ramas in viata isi pastreaza jumatate lui de casa
si mai primeste 1/4 din jumatatea mortului. O jumatate a lui + un sfert din jumatatea mortului = 5/8. Sotul supravietuitor va avea in final 5/8 din toata casa. Restul de 3/4 din jumatate de casa (sau altfel spus 3/8 din toata casa) apartine copiilor mortului (ei impart in mod egal acest rest).
In certificatul de mostenitor, la rubrica masa succesorala, apar BUNURILE asa cum le-am pus eu mai sus ( - terenul ...situat in ... - cota de 1/2 din constructia situata in ...) si NU VALOAREA lor.
E mai limpede asa?
Era mai bine daca ne povesteati dvs. despre ce bunuri discutam (ce bunuri avea mortul si/sau ce ati cumparat dvs. impreuna cu mortul) ca sa nu dicutam doar teoretic (pe exemple) ci concret, pe situatia de fapt din speta dvs.