avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral

Nu stiu daca asa se numeste, cand unul din parinti moare si trebuie facuta impartirea intre sotie si copii.Sotul mi-a murit si vrem sa stim cum se impart bunurile, legal.
Cel mai recent răspuns: romanik , utilizator 12:58, 11 Octombrie 2010
athe a scris:

ati inteles corect, dvs veti lua din cota sotului jumatate.

#-o #-o #-o
In ce carte ati cititit asta @athe??? In cartea de bucate!!!

M-am saturat de ineptiile pe care le scrieti pe forum. De acum nu le mai sterg pentru ca oricum nu pricepeti. Am sa va punctez stupizeniile pana va lasati de scris.

@ romanik
Cota sotului supravietuitor cand vine la mostenire alaturi de copii este de 1/4 (un sfert) din masa succesorala.

Ce intra in masa succesorala? Bunurile si datoriile mortului.

De exemplu, in masa succesorala ar putea sa intre.

- un teren in intregul lui (1/1) daca mortul avea un teren numai al lui (bunul lui propriu pe care nu l-a cumparat impreuna cu celalalt sot, ci l-a primit in dar sau mostenire de la mama sau de la ... nu conteaza de la cine).
Din acest teren sotul supravietuitor primeste 1/4 (un sfert). Restul de 3/4 se imparte in mod egal intre copiii mortului.

ar mai putea sa intre:

- o jumatate de casa (1/2 din casa) daca aceasta casa era bun comun cumparat impreuna cu celalalt sot in timpul casatoriei.
Sotul supravietitor ARE DEJA o jumatate de casa (partea lui pe care a dobandit-o prin cumparare, si nu de la mort.). Acesta din urma jumatate nu intra in masa succesorala a mortului, caci ii apartine viului si nu poate sa intre in masa succesorala a mortului ceea ce nu i-a apartinut acestuia.
Sotul care a ramas in viata isi pastreaza jumatate lui de casa si mai primeste 1/4 din jumatatea mortului. O jumatate a lui + un sfert din jumatatea mortului = 5/8. Sotul supravietuitor va avea in final 5/8 din toata casa. Restul de 3/4 din jumatate de casa (sau altfel spus 3/8 din toata casa) apartine copiilor mortului (ei impart in mod egal acest rest).

In certificatul de mostenitor, la rubrica masa succesorala, apar BUNURILE asa cum le-am pus eu mai sus ( - terenul ...situat in ... - cota de 1/2 din constructia situata in ...) si NU VALOAREA lor.

E mai limpede asa?
Era mai bine daca ne povesteati dvs. despre ce bunuri discutam (ce bunuri avea mortul si/sau ce ati cumparat dvs. impreuna cu mortul) ca sa nu dicutam doar teoretic (pe exemple) ci concret, pe situatia de fapt din speta dvs.

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Octombrie 2010
romascanu, moderator
Cred ca am inteles acum. Ce este bun propriu(dobandit inainte de casatorie), sotul ramas in viata primeste 1/4,iar copiii, restul.
Bunurile dobandite in comun, sotul ramas in viata primeste 1/2 si si inca 1/4 din cealalta jumatate.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)
Cum se divid bunurile dupa deces lilianaG lilianaG va rog recomandati mi legile ce privesc impartirea bunurilor(intre copii,sot supravietuitor) dupa decesul unuia dintre soti ~daca acestia au avut bunuri ... (vezi toată discuția)
Avem a recasatorit cu b. din prima casatorie a la partajul bunurilor ... PetronelaGeorgeta PetronelaGeorgeta Avem A recasatorit cu B. Din prima casatorie A la partajul bunurilor comune ramane cu o casa pe numele lui ( bun propiu). Acum A decedeaza. Care este cuota ... (vezi toată discuția)