va rog recomandati mi legile ce privesc impartirea bunurilor(intre copii,sot supravietuitor) dupa decesul unuia dintre soti ~daca acestia au avut bunuri dobandite inaintea casatoriei,iar in timpul acesteia si impreuna si separat
multumesc mult!
Indiferent ce bunuri are mortul, indiferent cand si pe ce cale le-a dobandit, cotele succesorale sunt aceleasi:
- 1/4 din masa succesorala se cuvine sotiei supravietuitoare (in baza legii mai sus indicate)
- restul de 3/4 din masa succesorala se cuvine copiilor mortului (indiferent de numarul lor, acestia impart in mod egal acest 3/4).
Intrebarea este: Din ce se compune masa succesorala a mortului?
Evident ca in acesta masa succesorala nu putem cuprinde decat ceea a a apartinut mortului.
Si atunci in acesta masa am putea regasi:
- un bun in intregul sau (1/1) daca era exclusiv al mortului (bun propriu).
- o cota parte (a mortului) dintr-un bun comun (fie ca-l avea in comun cu nevasta, fie ca-l avea in comun/coproprietate cu vecinul, cu fratele, cu ... mai stiu eu cine).
Daca mortul si sotia sa au dobandit impreuna un bun (prezumat a fi in cote egale de 1/2 si 1/2, pana la proba contrara) atunci numai 1/2 din acest bun (partea mortului) intra in masa succesoarala a mortului. Pentru ca restul este proprietatea sotiei sale si nu putem include in masa succesorala a unui mort bunurile care nu-i apartin. Acesta din urma jumatate este si ramane proprietatea sotiei si discutam despre ea la moartea ei.
Partaj succesoral
romanik
Nu stiu daca asa se numeste, cand unul din parinti moare si trebuie facuta impartirea intre sotie si copii.Sotul mi-a murit si vrem sa stim cum se impart ... (vezi toată discuția)
Succesiune
bellefille
In urmatoarea situatie:
-sot decedat
-mostenitori:un copil major si sotia supravietuitoare
-avere:bunuri mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei si ... (vezi toată discuția)