avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se divid bunurile dupa deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se divid bunurile dupa deces

va rog recomandati mi legile ce privesc impartirea bunurilor(intre copii,sot supravietuitor) dupa decesul unuia dintre soti ~daca acestia au avut bunuri dobandite inaintea casatoriei,iar in timpul acesteia si impreuna si separat
multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:15, 16 Februarie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Indiferent ce bunuri are mortul, indiferent cand si pe ce cale le-a dobandit, cotele succesorale sunt aceleasi:

- 1/4 din masa succesorala se cuvine sotiei supravietuitoare (in baza legii mai sus indicate)
- restul de 3/4 din masa succesorala se cuvine copiilor mortului (indiferent de numarul lor, acestia impart in mod egal acest 3/4).

Intrebarea este: Din ce se compune masa succesorala a mortului?
Evident ca in acesta masa succesorala nu putem cuprinde decat ceea a a apartinut mortului.
Si atunci in acesta masa am putea regasi:
- un bun in intregul sau (1/1) daca era exclusiv al mortului (bun propriu).
- o cota parte (a mortului) dintr-un bun comun (fie ca-l avea in comun cu nevasta, fie ca-l avea in comun/coproprietate cu vecinul, cu fratele, cu ... mai stiu eu cine).

Daca mortul si sotia sa au dobandit impreuna un bun (prezumat a fi in cote egale de 1/2 si 1/2, pana la proba contrara) atunci numai 1/2 din acest bun (partea mortului) intra in masa succesoarala a mortului. Pentru ca restul este proprietatea sotiei sale si nu putem include in masa succesorala a unui mort bunurile care nu-i apartin. Acesta din urma jumatate este si ramane proprietatea sotiei si discutam despre ea la moartea ei.

Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral romanik romanik Nu stiu daca asa se numeste, cand unul din parinti moare si trebuie facuta impartirea intre sotie si copii.Sotul mi-a murit si vrem sa stim cum se impart ... (vezi toată discuția)
Succesiune bellefille bellefille In urmatoarea situatie: -sot decedat -mostenitori:un copil major si sotia supravietuitoare -avere:bunuri mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei si ... (vezi toată discuția)
Tata decedat crisrian crisrian Sintem 3 frati tata a decedat mama traieste cit i se cuvine mamei si cit copiilot la succesiune .? (vezi toată discuția)