avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si incredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si incredintare minor

buna ziua!as fi foarte recunoscatoarea daca m-ati ajuta si pe mine cu un raspuns.eu si sotul meu suntem casatoriti de 3 ani si suntem impreuna de 5 ani si vreau sa bag divort.....dar avem si un copil de 1 an si 3 luni.eu am fost in concediul de ingrijire copil si dupa 3 luni m-am intors la munk din cauza dificultatilor financiare si a intrat sotul meu in concediul de ingrijire copil.Vreau sa stiu ce sanse am sa ramana copilul la mine.....daca am.....:(((
Cel mai recent răspuns: georgyka18 , utilizator 10:17, 28 Martie 2011
Atunci cand parintii divorteaza, un element extrem de important si sensibil este interesul superior al copilului, asigurat prin lege. Odata cu hotararea de divort, este luata si decizia privind incredintarea minorilor din casatorie (termen popular - custodie copil, desi dpdv juridic in Romania acest termen are o alta semnificatie).
Chiar in lipsa unei cereri explicite din partea sotilor, hotararea de divort stabileste caruia dintre parinti i se vor incredinta copiii spre crestere si educare si care este contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere si educare a copiilor minori din casatorie.
In cazuri exceptionale, insa, instanta poate decide incredintarea minorului si unei terte persoane sau unei institutii de ocrotire, spre crestere si educare.
Factori de care se tine cont la incredintarea minorilor Trebuie mentionat ca in luarea deciziei privind incredintarea (custodia - popular) copilului minor din casatorie instanta va tine cont de o serie de factori obiectivi si subiectivi, cum ar fi:
conditiile pe care cei doi fiecare dintre parinti ii pot oferi pentru crestere si educare
gradul de atasament dintre copil si fiecare dintre parinti
dorinta si disponibilitatea parintilor in ceea ce priveste implicarea in cresterea si educarea copilului
veniturile parintilor
mediul in care copilul va trai
dorinta/optiunea copilului (daca are peste 10 ani) in aceasta privinta
alte factori obiectivi si subiectivi
Un raspuns strict pe cazul meu se poate? macar sa imi fac o idee.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasire domiciliu mihai_stanciu mihai_stanciu Buna seara, Dupa 22 ani de casatorie fost anuntat de sotie ca are pe altcineva.Am inchiriat un apartament in acelasi oras,dar nu stiu daca ma pot muta in ... (vezi toată discuția)
Custodie definitiva godra godra in ce conditii sotul poate lua custodia definitiva a copilului? mentionez ca sotia are credite la banci pe care nu isi mai permite sa le platesca si momentan ... (vezi toată discuția)
Incredintare copil cu handicap karissa karissa ce se intampla in cazul unui divort in care exista 2 copii minori, din care unul, in varsta de 10 ani, sufera de handicap (sindrom down), iar celalalt are 3 ... (vezi toată discuția)