Se poate face poprire pe salariu pentru o datorie a unui SRL(se afla in procedura de faliment, fiind numit deja un lichidator).
Mentionez ca nu exista nicio intelegere intre asociati si banca (scrisa sau verbala) ca in cazul in care firma nu mai poate plati datoria, recuperarea sa se faca de la asociati ca pers. fizice.
Multumesc
Stimata doamna, poprirea veniturilor salariale este folosita in executare silita, insa conform legilor in vigoare, se poate popri doar 1/3 din veniturile salariale nete apartinand unui angajat (a se vedea art. 453 si urmatoarele din Codul de Procedura Civila.
Poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata celei de-a treia persoane (tertul poprit - de regula este angajatorul), instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata. In adresa de poprire se va pune in vedere tertului poprit, interdictia de a plati debitorului sumele de bani. In termen de 15 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
a) sa consemneze suma de bani;
b) sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia. La cererea creditorului suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
Neindeplinirea corespunzatoare a obligatiei de consemnare si plata a sumei cuvenite creditorului da dreptul acestuia de a chema in instanta tertul poprit, iar instanta are dreptul de a amenda tertul poprit. Mai concret, in situatia in care tertul poprit nu-si mai indeplineste obligatiile conform popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.
Trebuie sa stiti ca exista sume care, de regula, nu pot fi poprite de catre banci:
- sume destinate platii cecurilor certificate (in situatia in care poprirea a devenit incidenta pe contul debitorului urmarit, dupa ce banca a certificat existenta sumelor necesare decontarii acestui instrument de plata);
- sume care intra in contul curent al debitorului poprit ca urmare a tragerilor din creditele sau din plafoanele de credit acordate de banca si inca neutilizate; in acest caz se declara creditul/ plafonul de credit scadent si se ramburseaza;
- sumele destinate platii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data infiintarii popririi;
Pentru justificarea acestui tip de plati se impune ca persoana juridica in cauza sa prezinte Bancii o adresa oficiala semnata de reprezentantii autorizati sau documentul in baza caruia se face plata;
- sumele datorate bancii in temeiul unui contract de scontare de efecte de comert/ documente de export in cadrul acreditivelor;
- sumele incasate in baza unor legi speciale (ex. art. 80 si 85 din Legea nr. 76/2002 – privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca).
Se poate face poprire pe salariu pentru o datorie a unui SRL(se afla in procedura de faliment, fiind numit deja un lichidator).
Mentionez ca nu exista nicio intelegere intre asociati si banca (scrisa sau verbala) ca in cazul in care firma nu mai poate plati datoria, recuperarea sa se faca de la asociati ca pers. fizice.
Multumesc
Sunteti sigura ca nu ati avalizat un Bilet la Ordin odata cu semnarea creditului?
Da, aveti dreptate. La semnarea ctr. am semnat un BO.
Intre timp m-am edificat. Lichidatorul urmareste ctr. iar exec. bancar BO.
Voiam sa evit poprirea pe sal., am vb. cu ex bancar si voi face un angajament de plata si voi vira lunar .... lei in contul ei.