avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Furt de informatii, documente si date personale
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Furt de informatii, documente si date personale

Buna ziua,

Mi-au fost furate doua documente si au fost postate pe un blog. Documentele contin numele meu real, adresa din buletin si semnatura mea, sunt documente de confidentialitate pe care le-am semnat cu o firma germana si nu le-am impartit cu nimeni. Unde pot reclama blogul respectiv si ce pot face in situatia asta?

Am sunat la politie, mi-au zis ca ei nu pot face nimic. Documentele (unul din ele) le-am avut pe un site personal, restrictionat cu parola si nevizibil public.

Unde pot face o plangere impotriva persoanei si ce pot face in cazul de fata?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: bcpi , utilizator 13:07, 30 Martie 2011
Daca era in vigoare Noul Cod penal ati fi putut.
Vedeti prevederile
Art. 195
Violarea secretului corespondentei
Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci cand a fost trimisa deschisa sau a fost deschisa din greseala, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar in cazul in care faptuitorul a luat cunostinta de acesta din greseala sau din intamplare.
Daca faptele prevazute la alin. 1 si 2 au fost savarsite de un functionar care are obligatia legala de a respecta secretul profesional si confidentialitatea informatiilor la care are acces, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Puteti adresa instantei judecatoriei o cerere invocand prevederile de mai sus dar....cum spunea colega mai sus pana la aparitia noului Cod Penal infractiunea e cam la limita.
Nu este vorba de corespondenta, din cate inteleg. In ce priveste documentul sustras de pe siteul "site personal, restrictionat cu parola si nevizibil public" puteti face plangere penala pentru urmatoarea infractiune prevazuta de legea 161/2003:

Art. 42 - (1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută la alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

(3) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) sau (2) este săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.

Prin sistem informatic se înţelege orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate în relaţie funcţională, dintre care unul sau mai multe asigură prelucrarea automată a datelor, cu ajutorul unui program informatic.

Prin date informatice se înţelege orice reprezentare a unor fapte, informaţii sau concepte într-o formă care poate fi prelucrată printr-un sistem informatic (ex: copii digitale ale unor documente).

Prin măsuri de securitate se înţelege folosirea unor proceduri (ex: parole), dispozitive sau programe informatice specializate cu ajutorul cărora accesul la un sistem informatic este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori
Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2011
ContSters20980, utilizator
Nu este vorba de corespondenta ci de doua contracte de confidentialitate semnate cu o firma. Eu nu le-am facut publice si nu le-am dat nimanui, au fost uploadate in mod privat pe un site pentru resize. erau securizate prin parola iar fisierul era restrictionat pentru afisare. Am trimis un email la anspdcp@dataprotection.ro . Unde mai pot face plangere?
Persoana care a facut acest lucru din cate am inteles locuieste in spania, deci nu prea am cum sa o urmaresc juridic (asa mi-a spus domnul de la politie cu care am discutat).
Dv nu ati citit ce a scris Andreea Lisievici mai sus?
La Politie puteti face plangere.

Alte discuții în legătură

Violarea corespondentei electronice viorel42 viorel42 in urma cu aproximativ 30 de zile a inceput un calvar ptr mine,o cunostinta mi-a spart parola la un cont pe facebook si posteaza in numele meu,nu s-a oprit ... (vezi toată discuția)
Parola si cont sparte. utilizare fara acordul meu Alinn2012 Alinn2012 Treaba sta in felul urmator. Mi-a fost sparta parola la Messenger, s-a intrat fara acordul meu pe respectivul cont, s-a utilizat contul meu si au fost trimise ... (vezi toată discuția)
Intrebare Expert Judiciar in Criminalistica si Informatica Expert Judiciar in Criminalistica si Informatica Buna ziua! O persoana mi-a spart/aflat parola ( nu stiu cum ) si mi-a accesat contul de facebook si de email, de asemenea a mai dat parola mea la cineva pe o ... (vezi toată discuția)