avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale convocarea adunarii asociatilor
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

convocarea adunarii asociatilor

buna ziua

un srl cu doi asociati 50-50 procent din firma din care unul este si administrotor. asociatul administrator refuza sa convoace adunarea asociatilor pentru verificarea fiscala a firmei si refuza puna la dispozitie actele pentru verificare. in actul constitutiv se specifica " adunarea asociatilor este convocata de catre administrator cel putin o data pe an sau ori de cate ori este nevoie".

intrebarea mea ar fi daca pot convoca eu adunarea asociatilor in calitate de asociat cu 50% din firma deoarece administratorul refuza acest lucru, si daca da in ce conditit si modalitati se poate efectua tinanad cont ca in actul constitutiv nu se face nici o referire specifica la acest lucru.
multumec.
Cel mai recent răspuns: Raluca Balascan , Avocat 00:54, 28 Octombrie 2008
Art. 195 alin. 2 din legea nr. 31/1990 prevede :"Un asociat sau un numar de asociati, ce reprezinta cel putin ¼ din capitalul social, va putea cere convocarea adunarii generale, aratand scopul acestei convocari"

Cererea de convocare a adunarii generale va fi adresata administratorului. In cazul in care acesta va refuza sa convoace adunarea, vei putea sesiza instanta (tribunalul) cu o cerere avand ca obiect obligarea administratorului sa procedeze la convocarea adunarii.

De asemenea art.275 alin.1 din Legea nr.31/1990 prevede:"Se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda administratorul care nu convoaca adunarea generala in cazurile prevazute de lege [...]" .
daca in actul constitutiv scrie ca administratorul convoaca AGA atunci Dvs. nu puteti sa ii preluati atributiile. puteti insa sa ii solicitati scris sa convoace AGA si sa mai solicitati si un control al garzii financiare care sa va spuna cat de corect a fost tinuta contabilitatea societatii.

parerea mea este ca nici nu ar trebui sa semnati AGA pentru bilant sau daca a semnat altcineva in locul Dvs. (daca a fost deja depus fara semnatura Dvs.) sa cereti si o informare de la Admin. Financiara si daca va fi nevoie sa faceti si o plangere penala impotriva celui care a semnat in numele Dvs. fara o imputernicire speciala.

daca relatiile celor doi asociati sunt atat de tensionate ar trebui sa va clarificati problemele si unul din doi sa iasa din societate pentru a nu mai exista discutii.

cel mai bine veti fi lamurit de un control al Garzii Financiare despre situatia fiscala si financiara a societatii si nu numai...
eu am cerut deja acest lucru printr-o cerere trimisa prin executor judecatoresc, dar nu s-a efectuat nici o adunare, eu doresc sa ies din firma dar inainte de asta doresc u control pentru a evalua exact situtia financiara a societati, am cerut si acest lucru si tot nu am primit nici un raspuns, cat despre bilant eu nu am dat nici o semnatura si nici o imputernicire speciala vreunei terte persoane. doream sa stiu daca exista o modaitate mai scurta ca si timp deoarece cererea prin instanta dureaza f mult.
multumesc
nu stiu daca un control al garzii financiare ar rezolva situatia. V-ati putea alege si cu niste amenzi ametitoare daca intradevar sunt inadvertente in actele contabile. Optez pentru o verificare efectuata de un expert contabil, o sa platiti un onorariu care poate fi mai mic decat o eventuala amenda de la garda financiara.
sunt de acord si cu acest lucru, numai ca nu imi sunt puse la dispozitie actele firmei pentru verificare, imi poate refuza acest contol al unui expert contabil fara o hotarare judecatoreasca, de aceea am considerat necesar ca este mai bine un control al garzi financiare, si daca se poate as mai avea o intrebare, in data de 29 mai a fost termenul limita pt depunerea bilantului anual, in cazul in care a fost depus si in actul constitutiv al firmei precum si in legea 31.1990 se specifica clar ca aceste tb aprobat de adunarea generala a asociatilor, eu nu numai ca nu am am semnat asa ceva , nici macar nu l-am vazut dar nu a fost convocata nici o adunare, ceace ma indreptateste sa depun o plangere penala pt incalcarea actului constitutiv al firmei precum si pr depunere ilegala de bilant. unde as putea face o asemenea plangere?!
multumesc.

Alte discuții în legătură

convocare aga sclaudia sclaudia Buna ziua . Eu si sotul detinem50% dintr-o SRL, celelalte 50% de o alta familie , cu care acum nu ne mai intelegem. El este si administrator pana in iulie. ... (vezi toată discuția)
Schimbare administrator bogdanc bogdanc buna ziua, sunt asociat 50% intr-o firma cu inca o pers care este si administrator, am o problema cu acesta prin faptul ca refuza sa imi faca cunoscut ... (vezi toată discuția)
Schimbarea administratorului babylon babylon suntem doi asociati intr-o firma ,iar domnul celalalt este si administratorul societatii am convocat de doua ori aga iar dinsul nici nu a venit sa prezinte ... (vezi toată discuția)