avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legitimarea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legitimarea

as dori indrumare spre articole de lege asupra cui sunt obligat sa ma legitimez si cui nu? (agent de politie, politist comunitar, jandarm, controlor feroviar/transport in oras, politie feroviara, etc). spre evitarea abuzului. ms
Cel mai recent răspuns: pirutz , utilizator 15:25, 17 Septembrie 2012
Legea 61/1991 (pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice)
Art. 2. Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
alin. 33. refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu
Corect
Dreptul de a stabili legitimarea unei persoane este prevazuta de lege.
Se excepteaza agentii de paza care nu sunt asimilati fortelor de ordine.
Controlorii pot stabili identitatea unei persoane numai daca sunt insotiti de catre politie, jandarmi, politie locala.
agentul de paza de la intrarea in firma privata are dreptul sa-mi retina buletinul pana ies din cladire?sau doar sa-si noteze datele de pe buletin si sa mi-l inapoieze imediat?
Copy-paste din OUG nr. 97/2005 republicata in 2011

Art. 22. - (1) Actul de identitate al persoanei fizice retinute, arestate preventiv sau care executa pedeapsa inchisorii se pastreaza de catre administratia aresturilor ori a penitenciarelor si se restituie la punerea in libertate a titularului acestuia.
(2) Actul de identitate al persoanei fizice internate in institutii de reeducare si de protectie sociala se pastreaza pe durata internarii de catre administratia acestor institutii [...]
Art. 25. - (1) Actul de identitate al unei persoane fizice nu poate fi retinut in afara cazurilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Este interzisa darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garantie pentru prestarea unor servicii, pentru incredintarea unor bunuri si valori, pentru plata datoriilor sau in alte scopuri, de catre persoanele neautorizate.


Agentul de paza nu este autorizat sa retina cartea de identitate. Nici controlorii RAT nu sunt autorizati.


**
Discutii (mai mult sau mai putin) pe tema sunt si aici:

pana la ce departare de buletin avem voie?
www.avocatnet.ro/content/for...
jandarmeria are dreptul de a legitima?
www.avocatnet.ro/content/for...
multumesc pt raspuns;dar daca nu ma lasa sa intru in cladire/obiectiv daca nu-i las cartea de identitate la poarta?cui ma adresez?sun la politie?

Alte discuții în legătură

Control ratb: refuzarea semnarii procesului verbal de contraventie yoyoyo2012 yoyoyo2012 Salutari,se da situatia: Un calator este prins fara abonament de controlori RATB care sunt insotiti de jandarmi,calatorul prezinta buletinul ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)
Controlori ratp j_condo j_condo Am si eu o mica dilema. Sunt din Ploiesti si am mers intr-o seara fara bilet (tinand cont ca statia din care am plecat avea inchis magazinul de bilete), iar ... (vezi toată discuția)