Acum cativa ani a aparut o oportunitate de a lucra in curierat cu o anumita firma. Intrucat mi-au comunicat ca nu ma angajeaza cu CIM si trebuie sa-mi fac PFA sau II, am infiintat Intreprindere individuala(trebuia sa muncesc undeva) si mi s-a facut un contract de comision care pe langa alte clauze are si aceasta clauza de neconcurenta. Acum veniturile din aceeasta activitate sau redus f mult(nu-mi pot itretine familia) si sunt pe punctul de a-mi gasi de munca la alta firma de curierat care mi-ar asigura un venit mai bun. Intrebare : ma poate opri aceasta clauza de neconcurenta ? Mentionez ca daca aveam CIM firma era obligata la plata unei indemnizatii pe o anumita perioada pentru respectarea clauzei, in cazul meu ce este de facut ? raman agatat de o firma care nu-mi poate asigura un comision decent? sunt solutii de a putea lucra cu alta firma? Contractul expira in zilele urmatoare dar clauza este 2 ani dupa incheierea contractului. Multumesc pentru rabdarea de a citi ce am scris dar am vrut sa dau detalii pentru a primi un raspuns la obiect.
Clauza de neconcurenta este reglementata de codul muncii in art 21.
Deoarece aceasta clauza face referire numai la inserarea ei in cadrul contractelor individuale de munca, ea nu-si face aplicabilitatea in cadrul altor contracte.
Dvs. ati avut contract de comision, nu CIM.
Art. 406 C. com. prevede: “Comisionarul este direct obligat
către persoana cu care a contractat ca şi cum afacerea ar fi fost a sa proprie”.
Cu alte cuvinte, comisionarul nu are obligatii catre comitent decat pe perioada mandatului, obligatiile lui viitoare fiind numai catre tertele persoane cu care a contractat.
Deci, inserarea unei clauze de neconcurenta in cadrul unui contract de comision este nula.
Problema este ca legea nu impiedica partile sa insereze intr-un contract civil sau comercial (precum contractul de comision) o clauza de neconcurenta. Pentru agentii comerciali exista o prevedere (art. 4 din legea 509/2002) potrivit careia acestia pot consimti la asumarea unei obligatii de neconcurenta postcontractuale, clauza a carei efecte se vor intinde pentru cel mult 2 ani de la data incetarii contractului.
Doctrina de dreptul muncii (S. Beligradeanu) a promovat recent ideea conform careia o clauza de neconcurenta dintr-un contract de administrare (contract comercial) isi poate atribui fondul si forma celei prevazute in dreptul muncii. Autorul se bazeaza pe un argument din analogie si pe interpretarea dispozitiilor constitutionale in sensul in care notiunea de `munca` este specifica si acestor contracte de administrare (si chiar oricaror contracte civile si comerciale) atat timp cat exista o prestare efectiva de `munca vie`. S-ar putea ca instantele judecatoresti sa priveasca clauza ca valabila in masura in care continutul ei respecta prevederile art. 21-24 din Codul muncii.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Intermedieri
marius_fd
recent am deschis o firma de intermedieri si as dori sa aflu si eu care este contractul cel mai bun pentru intermediarea unei afaceri cu beneficiarul (vezi toată discuția)