Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc in urmatoarea speta. Este posibil ca aceeasi creanta sa fie recuperata de catre creditor (banca) prin instituire de popriri concomitente, atat asupra veniturilor salariale ale imprumutatului cat si asupra veniturilor salariale ale garantului. Este corect sa se procedeze asa? Din ceea ce stiu eu creditorul se indreapta, mai intati, asupra imprumutatului si abia ulterior asupra garantului. Este cumva vorba despre o obligatie solidara a celor 2 debitori?
Este corect cum procedeaza banca? Daca da, care este temeiul juridic?
Doar daca garantul este fidejusor si nu a renuntat la beneficiul diviziunii si discutiunii, se aplica regula de care spuneti, altfel co-debitorii( garanti sau debitori principali) raspund in solidar
Raspunderea contractuala este in solidar, atat a debitorului cat si a garantului si/sau codebitorului. Pentru a va clarifica studiati articolele din contractul de imprumut privind obligatiile debitorului si ale codebitorului / garantului. Cat priveste recuperarea de la debitor, apoi de la celelalte parti contractuale, pentru partea neacoperita a debitului, este un aspect pe care vi l-a clarificat anterior colegul meu, privind fidejusiunea si beneficiul discutiunii.