avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract de fidejusiune
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract de fidejusiune

Buna ziua,
Un contract de fidejusiune presupune garantarea unui credit cu un imobil care nu apartine direct debitorului ci a unei terte persoane.
In cazul in care nu se mai poate achita acest imprumut , creditorul se indreapta catre bunul imobil. Dar conform beneficiului de discutiune proprietarul imobilului poate cere creditorului, mai intai sa recupereze suma de la debitor prin toate mijloacele si ulterior sa se indrepte catre bunul imobil.
Intrebarea care se pune este: daca debitorul poate achita prin oprire pe salariu (a unui procent din acesta) pana la stingerea datoriei , mai poate intra in discutie executarea bunului imobil ce a facut obiectul contractului de fidejusiune ?
Stiu ca in contractul de fidejusiune este specificat faptul ca fidejusorul are obligatia intocmai de a executa obligatia asumata de debitorul principal, inclusiv la termenele stabilite de acesta , dar daca fidejusorul nu face parte din contractul de creditare nu s-a obligat solidar cu acesta, ci doar garanteaza cu bunul imobil, nu este oare o anomalie aici ? Fidejusorul se obliga sa restituie creditul lasand gaj imobilul , dar termenele de plata le-a stabilt creditorul impreuna cu debitorul. Fidejusorul nu si-a asumat aceasta responsabilitate, nu apare in contractul de credit, ci doar garanteaza obligatia de plata in cazul in care creditorul nu mai poate plati. Dar acesta poate achita prin poprire pe salariu. Normal ar fi ca, daca exista totusi o forma de rambursare a creditului, banuiesc ca doar dupa ce se epuizeaza aceasta forma , creditorul ar trebui sa se indrepte catre fidejusor.
Sau eventual pentru a nu exista nici o suspiciune , fidejusorul sa faca parte din contractul de creditare.
Nu asa ar fi normal ?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2016
glsys100, utilizator
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 16:42, 29 Iunie 2016
Sunteți în eroare. Debitorul ipotecar nu are beneficiul de discuțiune. Dimpotrivă, fidejusorul are acest beneficiu.
Probabil nu ati inteles, dar asta am si spus, fiindca de fapt acesta este subiectul discutiei. Fidejusorul sa ceara beneficiul discutiunii si sa " abuzeze " de acesta, pana a fi nevoit sa isi piarda imobilul. Trebuie sa gaseasca toate formele ( cate exista si daca exista) de a nu i se instraina imobilul.
Rog pe aceasta cale doar persoanele avizate sa raspunda, multumesc
Da, aveți dreptate, am citit eu pe verticală. eroarea e alta. Un contract de fidejusiune nu presupune garantarea cu un imobil, acela este un contract de ipotecă. Prin fidejusiune se garantează cu întreg patrimoniul.

Dacă fidejusorul are și un imobil, atunci poate invoca beneficiul discuțiunii., arătând bunurile ce ar putea fi executate. Veniturile viitoare nu sunt bunuri din care creditorul să își recupereze imediat creanța. O să îsi recupereze fidejusorul paguba, după vânzarea bunului imobil, și exercitarea dreptului de regres.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2016
IMicro Bucuresti, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fidejusiune CORINA CONSTANTIN CORINA CONSTANTIN Daca in contractul de fidejusiune, sub semnatura privata a fost inserata suma de 5.000 Lei, fiind o fidejusiune determinata si pe langa aceasta suma si alte ... (vezi toată discuția)
Fidejusor didero didero Buna seara, Eu in calitate de persoana fizica si sotie a unuia dintre asociatii unei firme am semnat pe un contract ca fiind fidejusor.Sotul meu a decedat si ... (vezi toată discuția)
Evacuare uzufructuar viager garant morozancarmen morozancarmen Am incheiat un contract de imprumut garantat cu ipoteca , ipoteca a fost instituita pe un imobil, proprietatea debitorului insa exista si un uzufruct viager pe ... (vezi toată discuția)