avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită evacuare uzufructuar viager garant
Discuție deschisă în Executare silită

evacuare uzufructuar viager garant

Am incheiat un contract de imprumut garantat cu ipoteca , ipoteca a fost instituita pe un imobil, proprietatea debitorului insa exista si un uzufruct viager pe acelasi imobil . Contractul a fost pus in executare, am adjudecat imobilul in contul creantei si acum doresc evacuarea . Fac precizarea ca proprietarul nu locuieste in apartament insa uzufructuarul viager garant da . Intrebarea mea este daca pot evacua uzufructuarul viager garant ? Mentionez ca uzufructuarul a fost deacord cu instituirea ipotecii Uzufructul a fost inscris anterior ipotecii . Notarul la care am incheiat contractul mi- a spus ca da intrucat la incheierea actului a inserat in contract prevederile art.1663 si art. 1667 C.civ
Art 1663
Creditorul nu este indatorat sa discute*) averea debitorului principal, dacă garantul nu o cere de la cele dintâi lucrări**) îndreptate contra sa.
ART. 1667
Cu toate acestea, fiecare din persoanele arătate în articolul precedent, întrucât n-a renunţat la beneficiul diviziunii, poate cere ca creditorul sa divida mai întâi acţiunea sa şi sa o reducă la proporţia fiecăruia.
Dacă unii din garanţi erau nesolvabili în timpul în care unul din ei obtinuse diviziunea, acesta rămâne obligat în proporţia unei asemenea nesolvabilitati; dacă însă nesolvabilitatea a supravenit după diviziune, atunci nu mai poate fi răspunzător pentru aceasta.
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 18:14, 25 August 2009
Parerea mea este ca il puteti evacua pe uzufructuar deoarece acesta , semnand ca este de acord cu instituirea ipotecii asupra imobilului respectiv , si-a asumat si riscul ca debitorul sa nu achite datoria si , automat , sa fie executat silit!B-)
Ramane insa de vazut cum va interpreta instanta de judecata aceasta situatie care nu este tocmai frecventa!:)
E un subiect care mi-a dat de gandit ....
La prima vedere .. am putea spune ca este un contract de fidejusiune -datorita inserarii art.1663 - 1667 C. civ - si in aceasta ipoteza regula este ca fidejusiunea va avea soarta obligatiei principale.
Totusi .. dubiile imi sunt nascute de imprejuararea ca .. in fond contractul de fidejusiune da dreptu creditorului sa execute pe fidejusor in cazul neexecutarii creantei de debitor.
Ori, in ipoteza de fata, inteleg ca a fost executat debitorul pentru nuda proprietate.
Ceea ce presupune ca uzufructul ar fi ramas transmis si neexecutat.
In contract ar fi fost inserate art. 1662 si 1667. nu cred ca este foarte eficient caci ... 1662 vizeaza beneficiul de discutiune iar 1667 beneficiul de diviziune. Din expunere nu vad sa se fi discutat aceste aspecte.
Nu mai vorbesc ca inserarea celor 2 articole -nu am inteles in care contract- caic nu imi este f. clar daca avem un contract de fidejusiune in mod explicit.
Sunt curios in privinta opiniilor colegilor.



Ati mai postat odata aceasta chestiune, singura precizare suplimentara pe care o faceti este ca la data inscrierii ipotecii uzufructul era inscris. Raman la parerea ca v-ati dovedit neglijenta in valorificarea drepturilor de creanta, fara sa va indreptati si impotriva detinatorului de fapt si de drept al imobilului. Ipoteca va permitea urmarirea bunului si recuperarea sumei si de la detinatorul legal al bunului, uzufructuarul.

www.avocatnet.ro/content/for...
Bag sama ca nu se omoara lumea sa isi dea cu parerea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare uzufructuar viager morozancarmen morozancarmen Am incheiat un contract de imprumut garantat cu ipoteca , ipoteca a fost instituita pe un imobil, proprietatea debitorului insa exista si un uzufruct viager pe ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie girant dan27gan dan27gan Buna ziua, Tatal meu este pensionar si are o poprire pe cont pentru ca acum 10 ani a girat un coleg care refuza sa-si achite creditele. Din ce am inteles ... (vezi toată discuția)
Credit bancar ronica ronica Intrebarea mea este urmatoarea:am un credit pe firma cu ipoteca asupra unui imobil,proprietate a firmei.Eu si sotia mea sintem fidejusori.In contract scrie ca ... (vezi toată discuția)