avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... poprire pensie girant
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

poprire pensie girant

Buna ziua,
Tatal meu este pensionar si are o poprire pe cont pentru ca acum 10 ani a girat un coleg care refuza sa-si achite creditele.
Din ce am inteles este vorba de un credit de consum care trebuia terminat de achitat acum 5 ani.
Mentionez ca acest coleg al lui este inca salariat si nu inteleg cum este posibil asa ceva ?
Care ar fi modalitatile pentru a iesi din aceasta situatie ?
Va multumesc,
Daniel
Prin contractul de fidejusiune (garantie personala), garantul se obliga fata de creditorul unei alte persoane, spre exemplu banca, sa execute obligatia celui pentru care garanteaza, daca acesta din urma nu o respecta. Ulterior, garantul are dreptul de a recupera sumele de la persoana pentru care a platit.

Contractul de fidejusiune (garantie personala) este un contract prin care garantul se obliga fata de creditorul unei alte persoane sa execute obligatia celui pentru care garanteaza, daca aceasta alta persoana – debitorul principal - nu o va executa.

In raporturile dintre creditor si garantul personal, creditorul poate, in caz de neexecutare din partea debitorului principal, sa solicite executarea silita a bunurilor, inclusiv veniturilor, apartinand garantului, pentru satisfacerea creantei sale.

Garantul personal este tinut sa indeplineasca obligatia pentru care a garantat cu toate bunurile sale, prezente si viitoare.

Garantul poate invoca beneficiul de discutiune prevazut de art. 1662 si 1663 Cod civil, adica sa solicite creditorului sa urmareasca mai intai bunurile debitorului prinicipal si numai daca nu isi satisface integral creanta din bunurile debitorului, sa le urmareasca pe ale sale, in calitate de garant.

De asemenea, in situatia in care exista mai multi garanti personali pentru acelasi debitor, garantul poate invoca beneficiul de diviziune prevazut de art. 1667 Cod civil, prin care sa solicite creditorului sa divida datoria la toti garantii, si sa urmareasca pe toti acestia pentru parti corespunzatoare din datorie.

Beneficiul de discutiune si beneficiul de diviziune nu pot fi invocate, daca garantul renunta expres la ele. In practica, majoritatea contractelor de fidejusiune sau clauzelor de fidejusiune din contractele de credit incheiate de banci contin renuntarea expresa a garantului personal la cele doua beneficii.


Intr-o atare situatie, banca are dreptul de a urmari direct pe garant pentru acoperirea intregii creante, fara a fi conditionata de urmarirea prealabila a debitorului si, in ipoteza in care sunt mai multi garanti pentru acelasi debitor, sa ceara intreaga suma datorata de la oricare dintre garanti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare uzufructuar viager garant morozancarmen morozancarmen Am incheiat un contract de imprumut garantat cu ipoteca , ipoteca a fost instituita pe un imobil, proprietatea debitorului insa exista si un uzufruct viager pe ... (vezi toată discuția)
Calitatea de garanti intr-un contract de leasing financiar bsb1975 bsb1975 Intr-un contract de leasing financiar am calitatea de garant impreuna cu alte 3 persoane fizice si o persoana juridica.Contractul nu a putut fi terminat si ca ... (vezi toată discuția)
Garantul fidejusor si insolventa florindbro florindbro Poate sa ma ajute cineva in urmatoarea problema: am contractat o linie de credit la o banca pentru firma la care sunt administrator si am garantat imprumutul ... (vezi toată discuția)