am gasit un investitor interesat in planul meu de afaceri, dar cu o conditie: sa incep eu cu 5% din firma, el 95% si cum creste cifra de afaceri asa si procentajul meu din firma. Toate astea, precizate in act constitutiv.
La inceput eu ar trebui sa traiesc din cei 5%, dar... aici ma intreb: daca eu primesc dividende de 1.000 in fiecare luna la inceput (si pe urma imi creste partea detinuta), nu are investitorul dreptul sa scoata 9.500 ron pentru fiecare 1.000 pe care i-am scos eu? Si daca, mie-mi creste cota la 40% si doar atunci vom incepe plata dividendelor si catre investitor, el are dreptul sa ceara si ulterior banii aia (9500xde cate ori am primit 1000)?
dividendele se platesc anual, in urma aprobarii situatiilor financiare. deci nu exista posibilitatea de a obtine bani lunar sub forma de dividende.
la inchiderea anului fiscal, in baza bilantului contabil veti decide, prin AGA, ce veti face cu profitul. acesta poate fi repartizat sub forma de dividende sau nu. majoritatea decide asa ca veti avea supriza ca profitul sa fie repartizat in alte moduri decit dividende si sa nu incasati nimic.
Ms de raspuns dar nu ne-am inteles; Deci eu as scoate 1.000 de lei lunar iar la sfarsitul anului cat lipseste mi-ar fi repartizat ca si plata de dividende... Ramane intrebarea originala de sus...
aveti probleme fiscale deoarece ridicarea unor sume din firma in cursul anului reprezinta avans spre decontare, un lucru riscant in cazul unui control. Personal, am avut in gestiune dosare ptr bancruta frauduloasa deoarece ANAF a considerat ca toate avansurile luate in cursul anului si nedecontate sunt de fapt bancruta frauduloasa.
La fel si ptr avansul la dividende in lipsa unui bilant contabil- nu exista o practica coerenta cu privre la natura avansului la dividende, de obicei ANAF il considera infractiune insa instantele nu au acceasi opinie de fiecare data.
sunt de parere ca aceasta modalitate de a reglementa afacerea nu este cea mai buna, exista si alte variante mai sigure dpdv fiscal si juridic. este o situatie ce necesita o analiza mai atenta atit a afacerii cit si a intentiilor viitorilor asociati si va recomand sa consultati un avocat.
Nelamurire contabila
juliss
buna ziua
as dorii un ajutor din partea uni contabil care cunoaste legislatia in vigoare in urmatoarea problema.
detin o firma care efectueaza profit . ... (vezi toată discuția)