avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident rutier
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident rutier

Buna ziua !
Am un prieten care a fost implicat intr-un accident rutier. A accidentat un batran de aproximativ 80 de ani care a traversat prin loc nepermis si fara sa se asigure. El a condus regulamentar, nu a depasit viteza legala, a franat puternic, a facut manevre de evitare, autoturismul este asigurat si are si verificare tehnica valabila. In urma impactului victima a suferit o lovitura la genunchi si pentru care urmeaza sa intre in operatie, deci nu se stiu zilele de ingrijiri medicale.
Ce se intampla daca batranul decedeaza in urma operatiei?
Este normal ca politia sa nu se deplaseze la spital, nici la 5 zile de la eveniment pentru a audia victima?
Exista vreo posibilitate ca soferul sa fie gasit vinovat in situatia data?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:36, 29 Martie 2011
Salut! daca speta e asa cum zici tu nu este nici un motiv de ingrijorare, ba mai mult daca msina este avariata cei de la asigurari se pot indreptat sa recupereze cheltuielile de reparatie de la respectivu, sau de la succesorii acestui.
Nu este nevoie sa meraga politia la spital sa audieze victima, daca s-au facut masuratori si s-a demonstrat stiintific viteza cu care circula si aceasta era regulamentara nu mai este motiv de audiere a victimei. Daca exista si un martor e perfect. vina este exclusiva a pietonului.
La fata locului a fost audiat un martor care a declarat ca batranul nu s-a asigurat si ca autoturismul nu circula cu viteza. Soferul nu mai are antecedente penale si, referitor la prejudiciu, nu are pretentii chiar mai mult s-a dus la spital si i-a cumparat batranului o reteta de medicamente de 200 lei. Rudele victimei i-au cerut suma de 1500 lei pentru a nu depune reclamatie impotriva lui, dar el nu are de ce sa platesca suma asta si nici posibilitatea.
Multumesc de raspuns, vroiam sa stiu daca exista vreun scenariu in care soferul sa poata fi gasit vinovat daca ar ajunge in instanta.
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
glitch, utilizator
Daca sunteti absolut sigur ca ati circulat regulamentar si nu aveti absolut nicio vina nu aveti de ce da aceasta suma de bani deoarece culpa ar apartine numai victimei, dar daca se va demonstra ca accidentul s-a produs si din culpa dumneavoastra atunci suma ceruta de partea vatamata este mai mult decat rezonabila.
In mod normal si legal politia este anuntata de catre Camera de Garda aunitatii spitalicesti unde este internata victima accidentului.
Probabil ca pentru a se putea discuta despre culpe in producerea accidentului,singura care se va pronunta asupra producerii acestuia va fi o expertiza de stabilire a dinamicii producerii acestuia.
In privinta audierii conducatorului auto,acesta poate fi audiat si mai tarziu.
Cu privire la cererile rudelor persoanei vatamate,acestea pot fi satisfacute numai din motive umanitare,incheiendu-se act notarial in acest sens,dar prietenul dvs nu doreste,nu este obligat sa faca acest lucru,mai ales daca se considera nevinovat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident emilyB emilyB Buna ziua. In urma cu doua luni sotul meu a accidentat o persoana care s-a angajat in traversarea drumului fara sa se asigure. In zona nu exista treceri de ... (vezi toată discuția)
Accident cosmin_nasu cosmin_nasu Buna ziua am si eu urmatoarea problema...la data de 18.01.2018 am avut un accident mai exact vroiam sa ies cu dubita proprietate a firmei la care si acum sunt ... (vezi toată discuția)
Accident cu vătămare de persoane Lucianhublea Lucianhublea Bună ziua, Am fost implicat vineri, 3.10.2014, într-un accident rutier cu vătămare de persoane persoane si as dori sa știu cum sa procedez mai ... (vezi toată discuția)