am avut ub accident rutier in urma caruia o persoana care se afla in vehicul lovit de mine a avut nevoie de 13 zile de spitalizare.dupa externarea acestuia am fost de acord sa i platesc spitalizarea care se ridica la suma de 15oo lei( suma pe care le am dat o plus alte cheltuieli in timpul spitalizarii) ramand sa i achit si masina in valoarea de 2500 lei aceasta fiind o dacie veche picand de acord ca la externare sa mergem impreuna la un notar pentru a mi da o declaratie prin care nu avea nici o pretentie.dupa ce am platit spitalizarea aceasta persoana nu a mai fost de acord sa mergem la notar spunand ca are pretentii ca i sa dat 37 de zile de ingrijiri medicale. ce trebuie sa fac , sa i onorez pretentiile ? daca acestea o sa fie exagerate cui trebuie sa ma adresez? cu mine ce se va intampla daca acestia nu sunt de acord sa rezolvam pe cale amiabila? am intales ca daca are 37 zile ingrijiri medicale este penal. a suferit un traumatism cranian cu linie fina de lichid intracerebral ce s a remis pe timpul spitalizarii. multumesc!
daca e peste 21 zile va incadrati la vatamare corporala grava si chiar daca persoana nu are pretentii dvs veti fi cercetat penal pt infractiunea mentionata mai sus, infractiune la care nu e prev impacarea partilor. deci ii dati bani si tot va cerceteaza. a si daca va iarta ca i-ati dat bani e mai rau, legea cere ca impacarea sa nu fie conditionata. ceea ce face dansul; cu dvs se numeste santaj . oricum e din culpa . nici macar la alea cu intentie nu am vazut prea multi la puscarie dapai pt culpa. cu privirer la masina nu aveti nici o problema banuiesc ca aveati asigurare. nu mai sariti asa cu banu la vecdere ca isi face impresia ca aveti destui si va cere mereu mereu. declaratia notariala nu avea oricum o valoare prea mare. sper ca aveti dovezi si martori ca i-ati platit spitalizarea. va va folosi.
Pentru fapta descrisa de dvs. si in circumstantele indicate, incadrarea juridica este aceeasi si daca este vorba de 10 zile si daca este vorba de 37 de zile de ingrijiri medicale, respectiv art. 184 C.pen. alin. (3) raportat la alin.(1) al aceluiasi articol si se pedepseste generic cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Pentru aceasta, fapta trebuie sa se fi comis de catre dvs. cu vinovatia stabilita de lege (culpa). Legea penala (acelasi art.184 alin. (5) raportat la art.131 si 132 acelasi C.pen.), permite in situaia descrisa de dvs. impacarea partilor, care stinge si actiunea civila. Dar aceasta impacare trebuia sa fie expresa si constatata printr-o declaratie a partii vatamate.
Pe de alta parte, tot in situatia descrisa de dvs. este logic totusi ca ingrijirile medicale pentru 37 de zile nu costa cat cele pentru 13 zile, iar daca vinovatia va apartine, este la fel de normal sa suportati costurile acestora.
Eu va sfatuiesc sa incercati stingerea litigiului prin forma amiabila descrisa mai sus, c declaratia explicita data in temeiul art.131 si 132 C.pen., de cattre partea vatamata, organelor de poilitie ca isi retrage plangerea cunoscind faptul ca aceasta stinge si orice actiune civila si chiar sa incheiati o tranzactie notariala prin care se renunta la orice pretentii civile viitoare, in temeiul art.1704 si urm. C.civ.
Daca nu reusiti asta, va sfatuiesc sa apelati la un avocat, pentru a actiona oportun si optim in fct. de evolutia situatiei, care in cel mai rau caz poate duce la procesul penal cu constituirea partii vatamate in parte civila.
Accident auto
lorenaandreea
in urma cu 2 luni sotul meu a avut un accident auto.in urma constatarilor de la fata locului , sotul meu, a iesit vinovat deoarece nu a acordat prioritate ... (vezi toată discuția)