avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarea conform Legii nr. 263/2010 si a normelor ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarea conform Legii nr. 263/2010 si a normelor de aplicare

Buna ziua,
Am 50 de ani , si v-as ruga daca se poate sa imi comunicati data aproximativa la care as putea iesi la pensie luand in consideratie legea 263/2010 cu normele de aplicare aparute in Monitorul Oficial .
Mentionez ca in data de 31.12.2010 am depus dosarul pentru pensionare la limita de varsta , iar la data de 17.02.2011 , am primit decizie de respingere a cererii.
Activitate :
Grupa I de munca (legea 3/1977) : 20 ani si 4 luni
Conditii speciale (legea 226/2006) : 4 ani si 3 luni
Conditii normale de munca : 4 ani si 2 luni
Stagiu asimilat : 1 an si 2 luni
Stagiu aferent grupei I si II de munca : 10 ani

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:43, 30 Martie 2011
Din insumarea anilor de activitate, tinand cont de varsta pe care spuneti ca o aveti, rezulta ca lucrati de la varsta de 10 ani?
Aveti stagiul complet de cotizare de 35 de ani, asa cum prevad art. 53/3 si 55/1 din L 263/2010? Reducerea varstei standard de pensionare opereaza numai in cazul persoanelor care au stagiul complet de cotizare (art. 55/1).

Art. 60
(1) Reducerile vârstelor standard de pensionare prevăzute la art. 55, precum şi cele prevăzute de alte acte normative pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 13 ani.
(2) Vârstele de pensionare reduse în condiţiile alin. (1) nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei şi de 52 de ani pentru bărbaţi, respectiv de 45 de ani pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c).

Daca doriti sa va pensionati anticipat trebuie sa indepliniti conditiile prevazute de art. 62 din Lege:
Art. 62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) şi g)
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
ContSters193759, utilizator
Limita de varsta la 58 ani si 6 luni,reducere de 6 ani si 6 luni din 65.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata dinua dinua Buna ziua, as dori sa va intreb cand un barbat , nascut in iunie 1957 , cu vechime in munca de 36 ani , dintre care 21 ani grupa a doua , cand poate iesi la ... (vezi toată discuția)
Data iesire anticipat la pensie octavostef octavostef am 55 ani si 30 ani munca efectiva din care 16 cu grupa II de munca.Am inceput munca din 1983 septembrie. Am 5 ani de facultate si 6 luni armata. La ce ... (vezi toată discuția)
Formula de calcul a pensiei de limita de varsta mihaipeste55 mihaipeste55 P.MIHAI din ROMAN am lucrat 26 ani in grupa a doua in 3 schimburi .Acuma am 58 de ani ,as vrea sa stiu cand pot sa es la pensie la limita de varsta? va ... (vezi toată discuția)