avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi cumparatori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi cumparatori

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Am doua fiice carora le-am vandut apartamentul prin contract de vanzare-cumparare, inca de cand erau minore. Scrie in contract ca intra in stapanirea de drept la data incheierii contractului, iar in stapanire deplina si de drept si de fapt dupa decesul nostru, al parintilor, noi rezervandu-ne dreptul de habitatie viagera.Cand s-a dus acum sa-si schimbe buletinul(are 24 ani), i s-a spus ca nu e proprietara si ca trebuie sa vina cu unul dintre parinti ca nu ne poate incomoda cu prezenta ei. Eu nu mai inteleg nimic. Daca ea este proprietara, cum sa-mi dau eu acordul ca ea sa locuiasca aici? Daca nu i-as da voie, e proprietar cu numele dar nu poate sta in casa? Ce drepturi avem fiecare? Eu am crezut ca ele au drepturi depline, iar noi parintii doar sa locuim iar in caz ca ele vor sa vanda trebuie sa ne dam acordul. Cum e de fapt? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gabitza_166 , utilizator 16:47, 30 Martie 2011
dreptul de abitatie este un dezmambramant al dreptul de proprietate pe care il aveti dvs, fetele dvs. detinand nuda proprietate, adica dreptul de dispozitie al imobilului. acest lucru inseamna,practic, ca dreptul de folosinta al bunului in aveti dumneavoastra. de aceea s-a solicitat prezenta dvs.
cel ce are dreptul de abitatie trebuie sa:
- sa se foloseasca de lucru ca un bun proprietar;
- sa aduca la cunostinta nudului proprietar orice incalcari sau uzurpari ale dreptului acestuia din urma;
- sa respecte si sa continue modul de folosire stabilit de proprietar;
- sa suporte anumite cheltuieli si sarcini ale lucrului.
dreptul de abitatie inceteaza in una din situatiile;
- moarte;
- expirarea termenului pentru care a fost instituit;
- dobandirea nudei proprietati de catre dvs.
- la expirarea unui termen de 30 de ani in cazul neuzului;
- pieirea totala a bunului;
- renuntara la dreptul de abitatie.
Dreptul de abitatie este un dezmembramant al dreptului de proprietate, sau in limbaj mai...comun, este o parte, un aspect, o ipostaza partiala :) a acestui drept, sau altfel spus este un drept ceface parte si din dreptul de proprietate (in mod intrinsec) dar poate fi privit si separat de acesta. Acest dezmembramant al dreptului de proprietate conferit dvs. in virtutea contractului incheiat (atat ca manifestare de vointa si acord al partilor, cat si ca "lege" a acelorasi parti), nuva poate fi luat (retras) pana la sfarsitul vietii. Ceea ce inseamna ca dreptul de proprietate obtinut de cumparator este, pana in acel moment lipsit de aceasta parte a lui, care se afla la dvs., urmind sa se intregeasca dupa decesul dvs., devenind cu toate partile lui, integral, al cumparatorilor. Concluzia este ca desi cumparatorii detin dreptul de proprietate, ei sunt lipsiti temporar de acest dezmembramant, la care au renuntat temporar (pana la moartea dvs.). Tocmai pentru ocrotirea acestui drept al dvs., care este unul real, se solicita acordul dvs., care nu puteti fi lipsiti de acea parte a dreptului de proprietate care... vi s-a pus la dispozitie prin actul incheiat si de care nu puteti fi lipsiti, dar in care nici nu putetti fi stanjeniti, fara acelasi acord al dvs.
Sper sa fi fost suficient de clar :)
M-ati bagat in ceata. In contract scrie ca habitatia e comuna cu cumparatoarele, deci au si ele dreptul sa stea. De ce sa ne mai cheme pe noi? Ma intereseaza ce drepturi au ele efectiv. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire exacta feeliss feeliss va rog sa-mi explicati ce inseamna drept de uzufruct viager, apoi ce inseamna clauza de habitatie viagera? (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Stabilirea domiciliului ginajaneta ginajaneta buna ziua.Am fost la politie pentru a-mi schimba C.I.expirata,si m-am lovit de o problema.Eu si sotul meu suntem proprietarii unui imobil pe care l-am cumparat ... (vezi toată discuția)