avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

buna ziua,

as avea cateva intrebari referitoare la o donatie pe care are trebui sa o primim de la soacra mea.

Soacra mea are un imobil dobadit prin mostenire. ar vrea sa il doneze sotului meu si mie. se poate ca donatia sa se faca pe ambele numele ?
mentionez ca sotul meu mai are o sora. pentru ca ea sa renunte la dreputul ei asupra case noi am stabilit ca sa ii oferim o suma de bani. in aceste conditii mai poate fi contestata donatia dupa moartea soacrei mele? este necesar ca in momentul intocmirii actelor de donatie sora sotului meu sa fie de fata si sa dea o declaratie prin care renunta la dreptul ei asupra imobilului?
multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: cojanioana , utilizator 12:35, 18 Aprilie 2011
Buna ziua,

Da se poate dona ambilor soti, esential este sa se prevada in mod expres acest lucru in actul de donatie.
Sora nu poate renunta la dreptul sau, dar poate da o declaratie in care sa spuna ca este de acord cu donatia.
Sa dea o declaratie autentica si ca a primit banii de care faceti vorbire, ca sa aveti ulterior dovada platii in cazul in care se va razgandi.
va poate dona amandurora.
soacra nu are nevoie de acordul fiicei dansii pt a va dona, iar cumnata dvs nu poate renunta la ce nu are.
pt ca donatia ce v-o face sa nu-i incalce rezerva succesorala a fiicei dansii, suma de bani i-o poate dona cu acte soacra dvs ( e o varianta)
cel mai bine ar fi sa faceti contract de vanzare-cumparare. sora are rezerva succesorala si nu poate renunta cat timp este in viata mama la succesiune. prin urmare, doanatia este atatcabila cu sanse mari de castig.
Daca doneaza casa fiului si jumatate din bani sorei, nu rezolva nicidecum problema rezervei succesorale. Trebuie ca banii sa vina de la fiu, ca sa se dovedeasca faptul ca sora si-a primit cota sa.

Donatia sa fie neaparat cu scutire de raport.

PS - declaratia nu trebuie data ptr ca ar avea mama nevoie de ea ca sa doneze ci ptr a se dovedi ca a fost de acord cu liberalitatea respectiva. Este des folosita in practica.
exBrom a scris:

Daca doneaza casa fiului si jumatate din bani sorei, nu rezolva nicidecum problema rezervei succesorale. Trebuie ca banii sa vina de la fiu, ca sa se dovedeasca faptul ca sora si-a primit cota sa.

Donatia sa fie neaparat cu scutire de raport.

PS - declaratia nu trebuie data ptr ca ar avea mama nevoie de ea ca sa doneze ci ptr a se dovedi ca a fost de acord cu liberalitatea respectiva. Este des folosita in practica.

mesajul meu nu era un raspuns pt al dvs, pt ca l-am citit dupa ce am postat, iar acum vazand ultimul dvs mesaj, cred am inteles de ce banii trebuie dati de fiu.
(daca i-ar da mama, ar insemna ca fiului ii da o casa sau x suma, iar fiicei doar jumatate din ce i-a dat fiului, daca ii da fiul inseamna ca ce-a primit de la mama imparte egal cu sora sa. am inteles bine?:))

Alte discuții în legătură

Cedarea unui apartament obtinut prin mostenire unuia din copii Ojovan Gabriela Ojovan Gabriela Buna ziua! As dori sa ma ajutati in clarificarea unei probleme. Socrul meu a obtinut in urma succesiunii (la moartea parintilor sai) un apartament. El ... (vezi toată discuția)
Divort/partaj Johnny81 Johnny81 Buna ziua! Eu detin o jumatate dintr-o treime al unui apartament. Sora mea la fel. Tatal nostru 2/3. Totul in urma succesiunii de pe urma mamei noastre. ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)