Opinia mea este urmatoarea:
1.-textul prev.de art 20 al. 1 din Legea 51/1995 exista si inainte de modificare acestuia prin Legea 270/2010, in forma aceasta:
"profesia de avocat nu poate fi exercitata de avocat la judecatoriile , tribunalele, tribunalele specializate si curtile de apel, precum si la parchetele de pe langa aceste instante, unde sotul avocatului sau ruda ori afinul pana la gradul al III-lea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror."
-mod prin legea 270/2010 el arata asa:
"profesia de avocat nu poate fi exercitata la instantele, precum si la parchetele de pe lânga acestea, inclusiv la Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Inalta Curte de Casatie si Justitie sau la Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pâna la gradul al treilea inclusiv îndeplineste functia de judecator sau procuror, indiferent de sectia, directia, serviciul sau biroul în care îsi desfasoara activitatea.
Prin urmare, textului i-au fost practic aduse clarificari, dat fiind faptul ca au existat opinii, si interpretari neunitare, insa interdictia exista practic si inainte de aparitia legii 270/2010.
2.- de altfel, cu privire la textul art.20 al.1 inainte ca el sa fie modificat, CSM si-a exprimat punctul de vedere inca din sedinta din 21.02.2008, in sensul ca in lispa oricarei distinctii a legiuitorului, disp. legale citate, vizeaza instanta in intregul sau si nu numai sectia la care sotul, ruda sau afinul avocatului indeplineste functie de judecator, ratiunea instituirii acestei incompatibilitati constand in evitarea oricaror suspiciuni cu privire la impartialitatea si obiectivitatea judecatorilor care functioneaza la instanta respectiva.
Deci opinia mea este ca vorbim de incompatibilitatea avocatului si implicit de exceptia incompatibilitatii acestuia., in raport de aceste dispozitii ,cu precizarile anterioare.