avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... lipsa capacitatii de reprezentare?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

lipsa capacitatii de reprezentare?

Conform art. 20 ind 1 din legea 51/ 1995 privind exercitarea profesiei de avocat asa cum a fost modificata prin Legea 210/2010, profesia de avocat nu poate fi exercitata la instantele unde sotul avocatului este judecator, indiferent de sectie...
In cazul in speta , avocatul -sot are delegatie in dosar depusa anterior intrarii in vigoare a legii. poate fi contestat?...ce exceptie se ridica? cea a lipsei capacitatii de reprezentare? astept opiniile voastre
Cel mai recent răspuns: Relidaniela Voicu , Consilier juridic 18:06, 31 Martie 2011
Eu as renunta acuma, dar actele procesale efectuate inainte reformei nu cred ca sunt obiecte de discusia. Legea nu este retroactiva.
Nu acelasi lucru spune art 82 ind 1 spune ca mandatele pe vechea lege inceteaza de drept la intrarea in vigoare a L 270/210 Prin urmare se aplica si celor in fiinta.
Opinia mea este urmatoarea:
1.-textul prev.de art 20 al. 1 din Legea 51/1995 exista si inainte de modificare acestuia prin Legea 270/2010, in forma aceasta:
"profesia de avocat nu poate fi exercitata de avocat la judecatoriile , tribunalele, tribunalele specializate si curtile de apel, precum si la parchetele de pe langa aceste instante, unde sotul avocatului sau ruda ori afinul pana la gradul al III-lea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror."
-mod prin legea 270/2010 el arata asa:
"profesia de avocat nu poate fi exercitata la instantele, precum si la parchetele de pe lânga acestea, inclusiv la Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Inalta Curte de Casatie si Justitie sau la Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pâna la gradul al treilea inclusiv îndeplineste functia de judecator sau procuror, indiferent de sectia, directia, serviciul sau biroul în care îsi desfasoara activitatea.
Prin urmare, textului i-au fost practic aduse clarificari, dat fiind faptul ca au existat opinii, si interpretari neunitare, insa interdictia exista practic si inainte de aparitia legii 270/2010.
2.- de altfel, cu privire la textul art.20 al.1 inainte ca el sa fie modificat, CSM si-a exprimat punctul de vedere inca din sedinta din 21.02.2008, in sensul ca in lispa oricarei distinctii a legiuitorului, disp. legale citate, vizeaza instanta in intregul sau si nu numai sectia la care sotul, ruda sau afinul avocatului indeplineste functie de judecator, ratiunea instituirii acestei incompatibilitati constand in evitarea oricaror suspiciuni cu privire la impartialitatea si obiectivitatea judecatorilor care functioneaza la instanta respectiva.
Deci opinia mea este ca vorbim de incompatibilitatea avocatului si implicit de exceptia incompatibilitatii acestuia., in raport de aceste dispozitii ,cu precizarile anterioare.
Multumesc pentru raspunsul documentat=D>...daca ati pute sa-mi indicati nr. Hotararii CSM la care faceti referire si unde as putea sa o gasesc v-as fi recunoscatoare.
eu as merge pe exceptia lipsei calitatii de reprezentant. exceptia incompatibilitatii imi suna cam ... ciudat.

Alte discuții în legătură

Avocat incompatibil leusan leusan Are dreptul un avocat sa pledeze la instanta unde sotul sau este judecator chiar daca sotul nu face parte din completul de judecata? (vezi toată discuția)
Art.20 din legea 51/1995 Ariadna Gorea Ariadna Gorea Am intrat in avocatura de curand. Desi am dat si am luat cu brio examenul de admitere in barou inca din 2004, am tot amanat intrarea efectiva in avocatura ... (vezi toată discuția)
Magistrat?! mister!!! vendeta vendeta am urmatoarea dilema: unde pot sa aflu informatii despre un avocat care a fost condamnat pt. trafic de influenta iar acum, cu tupeu face pe consilierul juridic ... (vezi toată discuția)