avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Avocat incompatibil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Avocat incompatibil

Are dreptul un avocat sa pledeze la instanta unde sotul sau este judecator chiar daca sotul nu face parte din completul de judecata?
Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 15:27, 21 Martie 2014
Stimat forumist,

Din câte cunosc, pentru un avocat o astfel de ipostază generează o interdicție - nu incompatibilitate - de a profesa la respectiva instanță.

Legea 51/1995, cu ultimele modificări, prevede.
Art. 21
(1) Profesia de avocat nu poate fi exercitata la instantele, precum si la parchetele de pe langa acestea, inclusiv la Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Inalta Curte de Casatie si Justitie sau la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror, indiferent de sectia, directia, serviciul sau biroul in care isi desfasoara activitatea.

Atenție, același text legal arată anumite nuanțări ale interdicției:

(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si avocatului al carui sot, ruda ori afin pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator la Curtea Constitutionala ori functia de judecator financiar, consilier de conturi sau procuror financiar la instantele Curtii de Conturi.
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica cabinetului asociat, societatii civile sau societatii profesionale cu raspundere limitata in care este asociat ori angajat cel caruia i se aplica interdictia mentionata la alin. (1) si (2).
(4) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica si avocatului titular, avocatului asociat, avocatului colaborator sau salarizat in cadrul profesiei, care se foloseste de forma de organizare profesionala ori de raporturile de conlucrare profesionala stabilite in conditiile legii in scopul eludarii acestor interdictii.



Ce ați putea face?

Pentru avocat, situația reprezintă, din punctul meu de vedere, o abatere disciplinară, putând fi sesizat Baroul.

Ca principiu, în funcție de caz, ați putea cere chiar strămutarea procesului. Strămutarea se poate cere pentru motive derivate din calitatea părților.

Cu stimă.
si daca avocatul partii adverse nu l-a recuzat pe avocat , si a ramas in pronuntare dar inca nu s-a dat pronuntarea ce se mai poate face?
Nu inteleg f clar dispoz alin 3)

Dar aceaste dispozitii nu au fost in speta alin 1 declarat neconstitutional de catre Decizia CCR nr 1519/2011?

Pentru ca numai alin1) al art 21 din legea 51/1995 a fost declrata neconstitutional,restul ce facem cum ele cum le interpretam?
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2014
leusan, utilizator
Stimat forumist,

Chiar aveți dreptate. Eu unul am cules textul legal de pe site-ul UNBR, site care nu spunea nimic de neconstituționalitatea arătată.

[ link extern ] /

Și vorba Patriciei: ,,Et pauvre de moi, j'y crois,,.

Așa că neam de interdicție. Îmi cer scuze pentru eroare.

Cu stimă.

P.S. Nu v-am spus să recuzați avocatul. Acesta nu se recuză. Vă spusesem că, în funcție de caz, motivul indicat putea fi un potențial motiv de strămutare.


Multumesc oricum toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interdictia exercitarii profesiei de avocat - art.20 din l51/1995 ContSters46797 ContSters46797 Buna ziua, Am tot cautat pe sfantul google dar nu am gasit nimc si apelez la ultima speranta: forumul avocatnet :) Daca stie cineva unde as putea gasi ... (vezi toată discuția)
Lipsa capacitatii de reprezentare? Antoanela Geaman Antoanela Geaman Conform art. 20 ind 1 din legea 51/ 1995 privind exercitarea profesiei de avocat asa cum a fost modificata prin Legea 210/2010, profesia de avocat nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Interdictii privind exercitarea profesiei de avocat ioana17 ioana17 cum explicati continutul art. 20 al. 4 ale noii legi 51/1995? \"Dispozitiile alin. 1 si 2 se aplica si avocatului titular, avocatului asociat, avocatului ... (vezi toată discuția)