avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Interdictia exercitarii profesiei de avocat - art.20 ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Interdictia exercitarii profesiei de avocat - art.20 din L51/1995

Buna ziua,
Am tot cautat pe sfantul google dar nu am gasit nimc si apelez la ultima speranta: forumul avocatnet :)
Daca stie cineva unde as putea gasi anumite spete in care avocatul unei parti este ruda (indiferent de grad) cu judecatorul de la instanta unde avocatul are un dosar (nu neaparat la aceeasi sectie).
M-ar interesa daca partea adversa a invocat art.20 din L. 51/1995 care face referire la interdictia avocatului de a-si exercita profesia la instanta de judecata unde soţul avocatului sau ruda ori afinul său până la gradul al treilea inclusiv îndeplineşte funcţia de magistrat.

De asemenea, in afara de sanctiunea pe linie de Barou, ce alta sanctiune mai risca avocatul ruda cu magistratul?

Va multumesc!
Adrian
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:29, 18 Iunie 2008
Pe langa interdictia prevazuta in legea avocatilor, aceleasi interdictii exista si pentru magistrati, atat in Legea de organizare, cat si in Codul de procedura civila sau Codul de procedura penala, la incompatibilitati. Actele (incheiere de sedinta, hotarare etc.) realizate de magistrat, sau avocat, cu incalcarea dispozitiilor legale sunt lovite de nulitate absoluta.

Spete nu cred ca se gasesc pentru ca fiecare se simte si daca noi nu respectam legea, cum putem pretinde altora?
Un judecator corect se abtine, nu asteapta sa fie recuzat...
Va multumesc pentru raspuns, dar, in cazul meu, avocatul partii adverse este sotul unei judecatoare, care, desi nu este la aceasi sectie, este totusi la aceasi instanta.
Este acesta un temei de stramutare? Eu unul cred ca e cam "subtire" si de aceea am vrut niste spete in care poate cineva a obtinut stramutarea cazului pe acest considerent.
Pai... asta e motiv de recuzare si nu apare si ca motiv de stramutare, asa cum am spus. Pentru simplul motiv ca se pot anula actele din dosar si inlocui avocatul. E obligatoriu, chiar.
Asa incat, de ce sa stramuti un ast fel de cauza?
Stramutarea e un fel de forta-majora, se face numai daca alt fel nu se poate, e o solutie extrema...

Personal, consider ca trebuie indepartat avocatul, in niciun caz nu stramutare. Ma indoiesc sa se obtina o stramutare, dar tine-ne la curent.
AVLIL multumesc de raspuns.
Momentan dosarul este la tribunal dar, probabil, va ajunge la C.de Apel unde ma voi confrunta cu situatia expusa.
Cred ca am exagerat un pic cu stramutarea, dar in mintea mea inca necoapta, recuzarea se face la judecatori si nu la avocati (probabil am spus o mare tampenie, dar asa inveti :) ) iar pe judecatoare - sotia avocatului - nu am cum sa o recuz pentru ca nu se va ocupa de dosar, fiind la o alta sectie.

Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2008
ContSters46797, utilizator
Da, scuze, credeam ca e de inteles ca e motiv de recuzare a magistratului, nu a avocatului... Am inteles ca esti jurist si n-am scris complet.
De aceea am spus ca "trebuie indepartat" avocatul... nu recuzat. :)
Scapa de avocat... Fa plangere la Baroul din care face parte...

Alte discuții în legătură

Formula cerere de stramutare a unui dosar dupa ce in cauza a fost respinsa o cerere de recuzare formulata de catre judecator cristina69 cristina69 Buna dimineata Speta este urmatoarea: Intr-un litigiu de munca aflat in apel , judecatorul caruia i-a fost repartizata cauza spre solutionare a formulat o ... (vezi toată discuția)
Cerere de stramutare vale_li vale_li Buna ziua Am proces de pretentii pe fond si vreau sa fac o cerere de stramutare a dosarului datorita influentei pe care o are avocata partii adverse, insa ... (vezi toată discuția)
Stramutare proces kyrradan kyrradan Salut, am si eu o problema ! am aflat de curand de ce pierd totdeauna procesele cu o anumita persoana: are cumnat pe presedintele instantei... Dar, ca sa ... (vezi toată discuția)