avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Formula cerere de stramutare a unui dosar dupa ce in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Formula cerere de stramutare a unui dosar dupa ce in cauza a fost respinsa o cerere de recuzare formulata de catre judecator

Buna dimineata
Speta este urmatoarea: Intr-un litigiu de munca aflat in apel , judecatorul caruia i-a fost repartizata cauza spre solutionare a formulat o cerere de recuzare a sa in judecarea acesteia. Cererea de recuzare a fost respinsa . Parata (in speta angajatorul) poate formula o cerere de stramutare a cauzei la alta instanta? Exista vreo interdicitie, in acest sens?
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 16:12, 17 Ianuarie 2016
1. Art.140 C.proc.civ.
Temeiul stramutarii
(1) Stramutarea procesului poate fi ceruta pentru motive de banuiala legitima sau de siguranta publica.

(2) Banuiala se considera legitima in cazurile in care exista indoiala cu privire la impartialitatea judecatorilor din cauza circumstantelor procesului, calitatii partilor ori unor relatii conflictuale locale.
(3) Constituie motiv de siguranta publica imprejurarile exceptionale care presupun ca judecata procesului la instanta competenta ar putea conduce la tulburarea ordinii publice.

Prin urmare, se disting exclusiv două situatii in care se poate solicita strămutarea proceselor civile, respectiv, bănuială legitimă și siguranță publică

2. Art. 53 C.proc.civ. - Cai de atac
(1) Incheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacata numai de parti, odata cu hotararea prin care s-a solutionat cauza. Cand aceasta din urma hotarare este definitiva, incheierea va putea fi atacata cu recurs, la instanta ierarhic superioara, in termen de 5 zile de la comunicarea acestei hotarari.
(2) Incheierea prin care s-a incuviintat sau s-a respins abtinerea, cea prin care s-a incuviintat recuzarea, precum si incheierea prin care s-a respins recuzarea in cazul prevazut la art. 48 alin. (3) nu sunt supuse niciunei cai de atac.
(3) In cazul prevazut la alin. (1), daca instanta de apel constata ca recuzarea a fost in mod gresit respinsa, reface toate actele de procedura si, daca apreciaza ca este necesar, dovezile administrate la prima instanta. Cand instanta de recurs constata ca recuzarea a fost gresit respinsa, ea va casa hotararea, dispunand trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta de apel sau, atunci cand calea de atac a apelului este suprimata, la prima instanta.
Prin urmare, pot formula si cerere de stramutare a cauzei pentru motiv de banuiala legitima.... chiar daca probabil va fi respinsa......iar dupa ramanerea definitiva a hotarariii pronuntata de catre instanta de apel pot sa atac si aceasta hotarare in situatia in care va fi nefavorabila. Am inteles, bine?
am vrut sa spun incheierea privind cererea de recuzare
Cum ar trebui sa procedez ?
1. Incheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacata numai de parti, odata cu hotararea prin care s-a solutionat cauza.

2. Puteti formula cerere de stramutare a litigiului pe motiv de banuiala legitima.
Cererea de stramutare intemeiata pe motiv de banuiala legitima este de competenta curtii de apel, daca instanta de la care se cere stramutarea este o judecatorie sau un tribunal din circumscriptia acesteia.

Cererea de stramutare se judeca de urgenta, in camera de consiliu, cu citarea partilor din proces.

Hotararea asupra stramutarii se da fara motivare si este definitiva.

Vedeti pentru mai multe detalii : art.141 si urm. C.proc.civ.

Alte discuții în legătură

Pot solicita un termen de judecata intr-un litigiu pana la solutionarea cererii de stramutare? cristina69 cristina69 Buna ziua, As vrea sa stiu daca intr-un litigiu de munca aflat in apel al carui termen de judecata este fixat ptr. maine si a carui stramutare am solicita-o ... (vezi toată discuția)
Decizie irevocabila - cerere stramutare proces la iccj asanacheromel asanacheromel Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti intr-o problema : -in cazul unei sentinte irevocabile a unui Tribunal din tara , partea nemultumita a cerut ... (vezi toată discuția)
Cerere de stramutare- lamuriri 22elena 22elena Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu cererea de stramutare: unde se depune, unde se solutioneaza, ce motive pot fi invocate si ce mai considerati ... (vezi toată discuția)