avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de stramutare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de stramutare

Buna ziua
Am proces de pretentii pe fond si vreau sa fac o cerere de stramutare a dosarului datorita influentei pe care o are avocata partii adverse, insa sotul avocatei este judecator in cadrul Curtii de Apel unde trebuie sa depun cererea de stramutare si sa se judece.
Cum pot face sa nu se judece cererea de stramutare la Curtea de Apel unde judeca sotul avocatei, ca sa am sanse sa fie judecata obiectiv si sa se admita cererea de stramutarea?

Pot sa depun cererea de stramutare direct la Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti sa judece acolo stramutarea dosarului meu?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2020
vale_li, utilizator
Cel mai recent răspuns: seldom , utilizator 18:25, 4 Septembrie 2020
Buna ziua,

Chiar daca veti depune cererea la Inalta Curte aceasta isi va declina competenta catre Curtea de Apel Bucuresti, conform art. 142 C. proc. civ.

Stramutarea unei pricini este privita destul de voalat, iar accentul este pus ca partea adversa sa nu aibe legaturi cu magistratii acelei instante, deci nu avocatul partii adverse.
Personal nu vad sanse ca cererea de stramutare sa fie admisa

Poate reusiti sa rezolvati cu o cerere de recuzare in cadrul instantei respective daca considerati ca judecatorul este partinitor.

Multumesc,
Buna ziua

Va multumesc pentru raspunsul dvs, cred ca o sa fac si cerere de recuzare, insa din cate am vazut pe portalul instantei nu s-a aprobat nici o recuzare in ultimii 3 ani, evident daca este judecata de un coleg al judecatorului partinitor.

Insa tot nu am inteles exact care este procedura de stramutare in cazul meu, daca Inalta Curte de Casatie si justitie declina cererea la Curtea de Apel Bucuresti se judeca acolo cererea mea de stramutare sau va fi judecata tot de Curtea de Apel de care apartine Judecatoria unde am dosarul.

Este evident ca daca avocata partii adverse beneficiaza de ajutor la Judecatorie prin exercitare de influenta asupra judecatorului de caz, clientul sau este beneficiarul final al acestei influente, iar la Curtea de apel unde sotul dansei e judecator nu am sanse mari sa se aprobe vreo cerere de stramutare si chiar daca se aproba prin absurd stramutarea cazul meu este repartizat tot la o Judecatorie unde are relatii avocata si sotul ei judecator.

De aceea eu vreau sa fie judecata stramutarea de o instanta neutra, respectiv o alta Curte de apel sau ICCJ Bucuresti si vreau sa stiu exact cum trebuie sa procedez .
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2020
vale_li, utilizator
Buna ziua,

Nu se poate sari peste competenta, tot Curtea de Apel unde e circumscrisa Judecatoria de care apartineti va judeca cererea de stramutare.

Multumesc,
Nu pot sa depun o cerere de stramutare la Curtea de apel de care apartine dosarul meu si simultan o cerere de stramutare la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru stramutarea judecarii cererii de stramutare la alta Curte de Apel ?ca parca asa am citit undeva pe net ca se poate face
Buna ziua,

Dvs puteti introduce cererea de stramutarea oriunde, insa aceasta va fi declinata catre Curtea de Apel

Art. 142

Instanţa competentă

(1) Cererea de strămutare întemeiată pe motiv de bănuială legitimă este de competenţa curţii de apel, dacă instanţa de la care se cere strămutarea este o judecătorie sau un tribunal din circumscripţia acesteia. Dacă strămutarea se cere de la curtea de apel, competenţa de soluţionare revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.


Doar daca motivul este de siguranţă publică competenta va fi cea de la Inalta Curte, insa aceasta poate fi sesizata doar de procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cererea de stramutare va avea ca obiect instanta unde se judeca fondul dosarului dvs, nu o alta cerere de stramutare.

Cea de-a 2-a cerere de stramutare va fi si ea declinata la randul ei catre Curtea de Apel si respinsa pe exceptie, ca inadmisibila:

Art. 146

Formularea unei noi cereri de strămutare

(1) Strămutarea procesului nu poate fi cerută din nou, în afară de cazul în care noua cerere se întemeiază pe împrejurări necunoscute la data soluţionării cererii anterioare sau ivite după soluţionarea acesteia.

(2) Cererea de strămutare a cauzei introdusă cu nerespectarea prevederilor alin. (1) este inadmisibilă dacă pricina se află pe rolul aceleiaşi instanţe.


Multumesc,
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2020
seldom, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cererea de stramutare in ce conditii se depune? clau1858 clau1858 Am un dosar de pretentii in care vreau sa depun o cerere de stramutare pentru judecarea apelului, din motive intemeiate, insa hotararea pe fond la Judecatorie ... (vezi toată discuția)
Stramutare proces marinasimionescu marinasimionescu Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti daca una dintre partile implicate intr-un proces poate solicita stramutarea acestuia intr-o alta localitate, INAINTE DE ... (vezi toată discuția)
Decizie irevocabila - cerere stramutare proces la iccj asanacheromel asanacheromel Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti intr-o problema : -in cazul unei sentinte irevocabile a unui Tribunal din tara , partea nemultumita a cerut ... (vezi toată discuția)