Va prezint urmatoarea speta:
o societate de lesing mi-a facturat in 2007 cheltuieli procesuale cu tva, in rma litigiilor avute intre noi.
El nu mi-a prezentat nici o justificare a acestor cheltuieli, dar ca sa incheiem conflictul le-am acceptat.
Am avut control de la finante si nu ne-au dat tva-ul la rambursare.
Am facut contestatie si raspunsul a fost acelasi: negativ motivand ca aceste chel nu sunt deductibile neavand hotarari judecatoresti in acest sens. Raspunsul l-am primit in 2008.
Eu am facut urmatoarele operatii contabile
in 2007 471=401 pentru cheltuieli
4426=401 tva
in urma controlului care mi-a regularizat tva-ul am facut 6581=4424 cu val tva-ului
in 2008 am primit raspunsul contestatiei si am facut 6581=471 nedeductibil fiscal
6581=4424- val tva
firma de leasing 401=4424 val tva
Chelutielile procesuale ar fi trebuit sa se regaseasca intr-o hotarare definitiva si irevocabila, prin care sa fiti obligati sa achitati cheltuieli de judecata catre firma respectiva.Asta inseamna cheltuieli procesuale, cerute si acordate de o instanta, in cadrul unui litigiu.
Pentru recuperarea acestor sume nu se emite factura, ci se ataseaza la cerere hotararea investita in original, in baza careia partea care a pierdut procesul va achita acele sume partii adverse.
in urma controlului care mi-a regularizat tva-ul am facut 6581=4424 cu val tva-ului
in 2008 am primit raspunsul contestatiei si am facut 6581=471 nedeductibil fiscal
6581=4424- val tva
firma de leasing 401=4424 val tva
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.