avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte munca

am lucrat timp de 12 ani la o soc. com.am incheiat activitatea in data de 31.10.2009dar nu am reusit sa imi recuperez cartea de munca.acum o luna am fost la i.t.m pentru recuperarea acesteia.azi am primit raspuns ca nu a fost depus carnet de munca nici pe parcursul executarii sau incetarii contractului individual de munca.ce trebuie sa fac? actualul angajator imi solicita carnetul de munca pe care eu credeam ca il detin. multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:22, 31 Martie 2011
carnetul de munca nu mai exista ca document. D.L.92/1976 si Ordinul136/1976 sunt abrogate.
Vechimea in munca oricum iti este recunoascuta atata timp cat ai avut contract individual de munca si angajatorul a depus declaratiile lunare la casele de pensii(actualmente declaratia unica la directia de finante). Noul angajator sa-ti incheie contractul individual de munca anterior inceperii activitatii asa cum prevede Codul Muncii , iar ITM-ul iti poate elibera adeverinta cu perioadele lucrate la ceilalti angajatori . De asemeni cf.Codului muncii si HG 161/2006 si vechii angajtori iti pot elibera astfel de documente din care sa rezulte activitate prestata in cadrul societatilor respective.
1. Incercati sa luati legatura cu angajatorul unde ati depus carnetul de munca si solicitati eliberarea lui. Carnetul de munca este proprietatea titularului.
2. Daca nu il elibereaza puteti sa actionati in judecata pe angajator.
3. Noul angajator nu are baza legala sa va ceara carnetul de munca. Angajarea se face fara a prezenta carnetul de munca.
maruska a scris:

am lucrat timp de 12 ani la o soc. com.am incheiat activitatea in data de 31.10.2009dar nu am reusit sa imi recuperez cartea de munca.acum o luna am fost la i.t.m pentru recuperarea acesteia.azi am primit raspuns ca nu a fost depus carnet de munca nici pe parcursul executarii sau incetarii contractului individual de munca.ce trebuie sa fac? actualul angajator imi solicita carnetul de munca pe care eu credeam ca il detin. multumesc

Daca fostul angajator mai exista luati legatura cu acesta si vedeti ce s-a intamplat cu carnetul dvs de munca .. daca acesta nu mai exista, atunci incepeti procedura de reconstituire a vechimii in munca. In acest sens: declarati pierdut la Monitorul Oficial carnetul dvs de munca si apoi solicitati de la fostii angajatori adeverinte de vechime pentru perioadele lucrate.

De asemenea, se poate face o petitie catre ITM in care solicitati eliberarea de adeverinte de vechime pentru perioadele lucrate dupa1990 la angajatorii din sectorul privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta vechime 2011 ContSters60781 ContSters60781 As dori sa intreb angajatorii (reprezentantii lor) ce fel de adeverinte de vechime elibereaza angajatilor a caror contracte de munca inceteaza in anul 2011 si ... (vezi toată discuția)
Recuperare carte de munca , buna ziua , prietenul meu a lucrat in peroada anilor 1978-1991 ... dannymoga dannymoga Buna ziua , prietenul meu a lucrat in peroada anilor 1978-1991 la Intreprinderea de utilaj greu constructii presurtat IUGC , incearca sa recupereze cartea de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,sotul meu a lucrat in anul 2007 la o firma de transport ... ioneliya38 ioneliya38 buna ziua,sotul meu a lucrat in anul 2007 la o firma de transport cu sediul in bucuresti.din motive economice am plecat in strainatate.intre timp firma la care ... (vezi toată discuția)