avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Delegarea salariatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Delegarea salariatilor

Buna ziua!

Am o firma de constructii si doresc sa trimit muncitori la o lucrare in Germania. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru a realiza lucrul acesta ?

Va multumesc anticipat,
Laura
Cel mai recent răspuns: no_or , utilizator 14:45, 16 Iunie 2008
Codul Muncii spune urmatoarele:

Art. 42. - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de cãtre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului într-un alt loc de muncã decât cel prevãzut în contractul individual de muncã.

(2) Pe durata delegãrii, respectiv a detasãrii, salariatul îsi pãstreazã functia si toate celelalte drepturi prevãzute în contractul individual de muncã.

Art. 43. - Delegarea reprezintã exercitarea temporarã, din dispozitia angajatorului, de cãtre salariat, a unor lucrãri sau sarcini corespunzãtoare atributiilor de serviciu în afara locului sãu de muncã.

Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusã pentru o perioadã de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.

(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, în conditiile prevãzute de lege sau de contractul colectiv de muncã aplicabil.

Art. 45. - Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporarã a locului de muncã, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executãrii unor lucrãri în interesul acestuia. În mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtãmântul scris al salariatului.

Art. 46. - (1) Detasarea poate fi dispusã pe o perioadã de cel mult un an.

(2) În mod exceptional, perioada detasãrii poate fi prelungitã pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor pãrti, din 6 în 6 luni.

(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusã de angajatorul sãu numai în mod exceptional si pentru motive personale temeinice.

(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, în conditiile prevãzute de lege sau de contractul colectiv de muncã aplicabil.

Art. 47. - (1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acordã de angajatorul la care s-a dispus detasarea.

(2) Pe durata detasãrii salariatul beneficiazã de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.

(3) Angajatorul care detaseazã are obligatia de a lua toate mãsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sã îsi îndeplineascã integral si la timp toate obligatiile fatã de salariatul detasat.

(4) Dacã angajatorul la care s-a dispus detasarea nu îsi îndeplineste integral si la timp toate obligatiile fatã de salariatul detasat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.

(5) În cazul în care existã divergentã între cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu îsi îndeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) si (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sãu de muncã de la angajatorul care l-a detasat, de a se îndrepta împotriva oricãruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silitã a obligatiilor neîndeplinite.

Art. 48. - Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fãrã consimtãmântul salariatului, si în cazul unor situatii de fortã majorã, cu titlu de sanctiune disciplinarã sau ca mãsurã de protectie a salariatului, în cazurile si în conditiile prevãzute de prezentul cod.
Multumesc frumos! Pentru aceasta am nevoie de autorizatie din partea Ministerului Muncii?
Daca sunteti firma de plasare forta de munca trebuie sa va inregistrati la AMOFM, nu stiu daca trebuie si la MMSSF
1. Firma de plasare forta de munca in strainatate se inregistreazala ITM, nu si la AJOFM :)
2. In cazul in care salariatul isi va desfasura activitatea in strainatate trebuie sa se aiba in vedere prevederile art.18 din Codul muncii care prevede :
(1) În cazul în care salariatul urmează să îşi desfăşoare activitatea în străinătate, angajatorul are obligaţia de a-i comunica în timp util, înainte de plecare, informaţiile prevăzute la art. 17 alin. (2), precum şi informaţii referitoare la:
a) durata perioadei de muncă ce urmează să fie prestată în străinătate;
b) moneda în care vor fi plătite drepturile salariale, precum şi modalităţile de plată;
c) prestaţiile în bani şi/sau în natură aferente desfăşurării activităţii în străinătate;
d) condiţiile de climă;
e) reglementările principale din legislaţia muncii din acea ţară;
f) obiceiurile locului a căror nerespectare i-ar pune în pericol viaţa, libertatea sau siguranţa personală;
g) condiţiile de repatriere a lucrătorului, după caz.
(1 ind.1) Informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se completează prin legi speciale care reglementează condiţiile specifice de muncă în străinătate.
Legea speciala la care se refera art.18 alin.2 din Codul muncii este Legea nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate

Nu am o firma de plasare forta de munca, ci o firma de constructii care doreste sa trimita muncitori in strainatate la o lucrare contractata in Germania. Am inteles care sunt obligatiile mele fata de salariatii care vor fi delegati in Germania, dar nu am inteles daca imi trebuie autorizatii din partea Camerei de Munca, Ministerului Muncii sau mai stiu eu ce asociatii, ministere si organizatii. Adica, ii pot trimite in strainatate doar pe baza contractului de munca pe care il inchei cu ei sau mai am nevoie de alte autorizari din partea altor organizatii guvernamentale sau mai stiu eu ce ministere ? #-o

Alte discuții în legătură

Munca in delegatie remus39 remus39 Lucrez la o firma care are anumite lucrari ce necesita deplasarea si cazarea in zona unde este de munca. Cat timp sau cate zile poate sa ma utilizeze in ... (vezi toată discuția)
Diurna angajatilor din privat cristina_mar cristina_mar Buna ziua, am si eu o intrebare, poate ma poate lamuri cineva, intrucat eu singura nu am fost in stare: lucrez la o firma (sediul: Bucuresti,Universitate) ... (vezi toată discuția)
Delegare si detasare angajati in strainatate roxyalexandru roxyalexandru Buna ziua! As dori sa ma lamureasca cineva care este diferenta dintre detasare si delegare? care este limita dintre cele doua cand discutam despre ... (vezi toată discuția)