O firma platitoare de tva isi suspenda activitatea temporar de la Reg Comertului si obtine totodata regim derogatoriu de la finante incepand cu luna iunie 2009. Un an mai tarziu primeste instiintare de la ANAF precum ca i-a fost anulata inregistrarea in scopuri de tva incepand cu luna august 2010.
La momentul suspendarii, firma avea in curs de amortizare un autoturism achizitionat din UE in septembrie 2008 pentru care s-a facut taxare inversa pt un tva de 6000 lei.
Din ce am citit in codul fiscal anularea inregistrarii in scopuri de tva determina si ajustarea tva dedus, ajustare ce va fi reflectata in ultimul decont de tva depus inainte de anularea inregistrarii in scopuri de tva.
Avand regim derogatoriu totusi eram obligata sa fac acea ajustare la momentul in care am primit instiintare de la finante ca nu mai sunt platitor de tva? Luna aceasta(aprilie 2011) intentionez sa redeschid firma si sa ma reinregistrez in scopuri de tva.
Poate sunt persoane care au mai intalnit cazuri de acest gen si ma pot sfatui cum ar fi mai bine sa fac...
Pot depune acum cand reactivez firma decontul de tva cu ajustare in favoarea statului? De la ce moment se calculeaza aceasta ajustare ..de la data intrarii in inactivitate (iunie 2009) sau de la data anularii inregistrarii in scop de tva (august 2010)? Ce suma ar trebui sa trec la ajustare?
Avand in vedere ca voi solicita inregistrarea in scop de tva incepand cu aprilie 2011 cu ce valoare mai am dreptul sa reajustez taxa in favoarea mea? Vreau sa stiu cat trebuie sa platesc la bugetul de stat pentru ca in perioada in care am avut firma suspendata mi-a fost anulata inregistrea in scopuri de tva.
inscrieti in primul decont depus dupa reluarea activitatii atat ajustarea in favoarea statului cat si ajustarea in favoarea dvs.
taxa de ajustat in favoarea statului 3/5 x 6000 lei = 3.600 lei
taxa de ajustat in favoarea dvs. 2/5 x 6000 = 2400 lei
rezultat final = 1200 lei cu semnul minus la rd. 29 din decont