avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv

Buna ziua,

pentru negocierea contractului colectiv la nivel de unitate angajatorul trebuie sa lanseze invitatia. Daca in invitatie termenul se specifica ca fiind de x zile de la data publicarii noului Cod al dialogului social invitatia este valabila?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 22:38, 1 Aprilie 2011
Este bine, dar daca aceasta lege nu intra in vigoare anul acesta .. ce faceti?
Legea 130/1996
ART. 3
(2) Negocierea colectivă are loc în fiecare an, după cum urmează:
a) după cel putin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmată de încheierea
contractului colectiv de muncă, sau de la data intrării în vigoare a contractului colectiv de muncă, după caz;
b) cu cel putin 30 de zile anterior expirării contractelor colective de muncă încheiate pe un an.
(3) Durata negocierii colective nu poate depăsi 60 de zile.

(4) Negocierea colectivă va avea ca obiect, cel putin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si condiÑiile de muncă.
(5) Initiativa negocierii apartine patronului.
(6) În cazul în care patronul nu angajează negocierea, aceasta are loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatilor, după caz, în termen de 15 zile de la formularea cererii.
ART. 4
(1) În termen de 15 zile de la data formulării cererii de către organizatia sindicală sau de către reprezentantii salariatilor, patronul trebuie să convoace părtile în vederea negocierii contractului colectiv de muncă.
Da, s-au folosit aspecte din legea 130, insa daca apare noua lege, iar va trebui poate negociere, pentru ca pana acum nu s-a incheiat contract la nivel de unitate pana acum. Angajatorul e amendat daca nu face invitatia nu si daca nu se semneaza contractul colectiv...

Daca nu intra in vigoare anul asta, ramane aplicabil cel de ramura nu?

Sindicatul poate sa ceara schimbarea termenului intr-unul mai apropiat, urmand ca angajatorul sa fie de acord sau nu?
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2011
suciu_diana, utilizator
Acele termene sunt aplicabile numai in anumite situatii ... daca nu se incheie ccm la nivel de unitate, partile pot sa-si dea acordul la aplicarea ccm la nivel de ramura de activitate.

Numai negocierea este obligatorie, nu si incheierea ccm.
O intrebare legata de un subiect separat - din pacate nu pot deschide un subiect nou in forum...setarile nu imi permit.

Noile modificari ale Codului Muncii ce au fosr promulgate azi, trebuie modificate in cim-urile angajatilor sau de drept prevaleaza peste cele din contracte? inainte, cand se modifica ceva prin lege, ITM-ul ne cerea o lista colectiva cu semnaturile angajatilor..mai e nevoie de asa ceva?

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca Cornelia Cavaler Cornelia Cavaler Buna ziua, Am o societatecu 24 angajati si nu am CCM . Acum am control de la ITM si imi cere CCM. Ce pot face ? (vezi toată discuția)
Negociere contract colectiv la nivel de unitate hajnyci hajnyci Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urm. problema: in cazul in care avem un contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate pt anii 2011-2012 exista ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, in luna martie expira CCM-ul incheiat la nivel de unitate, va rog ma puteti ajuta cu pasii ce trebuie urmati in vederea prelungirii acestuia si/sau ... (vezi toată discuția)