avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poate fi cumulata indemnizatia pentru CCC cu pensia de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poate fi cumulata indemnizatia pentru CCC cu pensia de invaliditate?

Buna seara,

Matusa mea a fost gasita cu mari probleme de sanatate, si a trecut printr-o operatie si mai trebuie sa mai treca prin 2 sau 3.
De la spital i-au spus ca va trebui sa se pensioneze pe caz de boala, s-ar putea chiar cu insotitor, pentru ca nu va mai putea face efort niciodata.

Intrebarea mea este urmatoarea: ea a si nascut acum 1 an ... si i-a acei bani lunar de la stat ... e compatibil acest venit cu pensia pe caz de boala ?
Va putea beneficia de ambele venituri pana se implinesc cei doi ani de la nastere ? Si daca da, exista vreo procedura anume care trebuie respectata ?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:24, 2 Aprilie 2011
Nu pot fi cumulate ambele venituri, matusa dv poate sa stepte pana la terminarea concediului pentru cresterea copilului, apoi poate incerca sa se pensioneze, trebuie doar sa consulte legea pensiilor pentru a vedea daca se incadreaza, privind perioada de cotizare.
Nu are dreptul la insotitor privind pensia de invaliditate, insa daca i se va da gradul I, beneficiaza, pe langa penia deinvaliditate si de o indemnizatie de insotitor, inclusa in pensia de invaliditate, in cuantum de 80 % din salariul minim pe economie.
De insotitor poate beneficia doar daca este incadrata in gradul ! de handicap, insa si acest lucru este foarte greu, deoarece daca de matusa dv are cine sa aiba grija, daca are familie, atunci nu i se va da dreptul la asistent persoanal, deoarece se presupune ca familia va avea grija de ea.
1. Pensia (indiferent de care este ea) nu este un venit profesional din cele specificate din OUG 111/2010 (venituri din salarii, din activitati independente sau agricole).
2. De aceea eu cred ca poate fi cumulata pensia cu indemnizatia pentru CCC pana la 2ani.
3. Cea mai indreptatita institutie sa va dea un raspuns corect este Agentia Judeteana de Prestatii Sociale, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Multumesc amandurora pentru promtitudine si raspunsuri.
Voi merge si la Casa de Pensii si la AJPC sa mai cer niste informatii.

@aly_yoana : matusa mea nu este casatorita cu unchiul meu, si are si 4 copii.
Se pune la socoteala ca ar putea avea grija de ea surorile sau fratii care la randul lor au familii ?
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
LaurentiuAsaftei, utilizator
Daca luati in calcul incadrarea intr-un grad de handicap una din surori poate fi angajata cu asistent personal, daca Comisia de Expertiza ii va acorda gradul ! cu asistent persoanal.
Deasemenea fiind incadrata in grad de handicap, va putea beneficia si de pensie de invaliditate numai ca va trebui sa renunte la asistent personal, deoarece gradul ! pensie de invaliditate are deja inclus indemnizatie de insotitor.
Deasemenea indemnizatia de handicap nu este compatibila cu concediul de crestere al copilului.
LaurentiuAsaftei:
Iata ce am gasit in Norme de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 25.
Pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru creşterea copilului, plata pensiei de invaliditate şi a venitului de completare, acordate potrivit legii, nu se suspendã.


Interventie moderator:
:rtfm:
aly_yoana a scris:
- Nu pot fi cumulate ambele venituri, matusa dv poate sa stepte pana la terminarea concediului pentru cresterea copilului, apoi poate incerca sa se pensioneze...
- Deasemenea indemnizatia de handicap nu este compatibila cu concediul de crestere al copilului.


1. Pentru a fi credibila in ce afirmati ar fi bine sa argumentati cu prevederea legala care confirma cele spuse de dvs.
2. Cei mai multi useri vor sa citeasca si ei textele de lege, sa fie informati atunci cand se vor afla fata in fata cu functionarii de la institutiile la care apeleaza.
Multumesc pentru intelegere!

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate pentru persoana cu handicap bogdan1111 bogdan1111 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Eu am 26 de ani si sufar de tetrapareza spastica, boala pe care o am din nastere. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Insotitor pentru persoana cu parkinson SCHEI SCHEI BUNA ZIUA Ma numesc Iulian Ciovica si sunt in pensie de invaliditate gradul 2 cu handicap accentuat de 8 ani iar boala avanseaza astfel incit nu ma ... (vezi toată discuția)
Pensie handicap stefan2012 stefan2012 Mama mea are boala profesionala silicoza gradul 3,se incadreaza la pensie de handicap?Si daca se incadreaza,ce acte trebuie ? Multumesc ! (vezi toată discuția)