Bunaziua, rog foarte frumos sa ma ajute cine poate in urmatoarea situatie;
Persoana fizica ,locuiesc in mediul rural ,am o casa de locuit, compusa din 4 camere cu intrari separate si doresc sa inchiriez toata casa sau numai cate-o camera pe termen scurt sau chiar si pe zi gen ( zimmer free).
Stiu ca inchirierile pe termen lung se fac pe baza de contract care pe urma se inregistreaza la finante si se plateste impozit.
Dar pt inchirieri pe termen scurt ce modalitati ar exista?
Se poate pe persoana fizica? Sau trebuie infiintat ceva gen: PFA, SRL, ASOCIATIE FAMILIALA SAU INTREPRINDERE INDIVIDUALA sau altceva?
Mie mi-ar conveni daca ar exista vreo varianta sa inchiriez asa pe persona fizica, dar nu stiu atunci cum as plati impozitul? Si ce ar trebui sa ii dau clientului , chitanta, factura, etc? Ar trebui sa ma inregistrez la Finante? Ar trebui si ceva autorizatii?
Oare unde ma pot informa? La Finante? Cineva spunea ca trebuie anuntat doar la Primarie , nu si la Finante si de acolo primesc ceva autorizatie si tot acolo ar trebui platit ceva impozit, ceva de genul ca se stabilesste o suma anuala asupra careia se aplica un impozit si daca se depaseste aceea suma se plateste impozit in plus.
Ma gandesc ca ar fi ceva de genul cum se inchiriaza si in statiunile turistice , pe termen scurt, cateva zile.
Sau in cazul meu ar fi altceva?
cred ca s-ar incadra la codul caen 5590 - Alte servicii de cazare. In acest sens va puteti constitui ca persoana fizica, intrepindere individuala sau intreprindere familiala. Inregistrarile acestea se fac la O.R.C. Impozitul este din cate stiu forfetar, puteti elibera chitanta si factura.