NU e nici o clauza abuziva daca se prevede ca, in cazul in care nici una dintre parti nu notifica, in scris celeilalte cu privire la incetarea contractului, acesta se considera ca isi produce efectele intre parti in continuare.
NU e neaparat necesar ca Asociatia sa isi angajeze jurist, dar este bine sa aiba contracte corect intocmite, cat mai putin interpretabile, in care sa se specifice clar drepturile si obligatiile fiecareia dintre parti.
Remarca cu "armata de avocati" care au incercat intimidarea... mi se pare putin rautacioasa. NU acesta este rolul avocatului, de a sta de bau-bau si de a intimida oameni si de a-i "ameninta cu datul in judecata".
In expunerea problemei dumneavoastra nu ati prezentat o situatie corecta si completa pentru a ne arata ce anume va nemultumeste. Care sunt clauzele din contract care va nemultumesc? Daca tot vreti sa va ajutam...
Cum sa fie prestatorul in situatie de monopol? Asociatia poate oricand sa rezolutioneze (acesta este termenul corect) contractul, printr-o simpla notificare, in scris, prin care sa arate ca incepand cu data... nu mai doreste continuarea contractului cu firma respectiva pentru ca aceasta nu si-a respectat obligatiile din contract (si enumerati obligatiile)/ Si, GATA! Ati notificat cealalta parte cu privire la dorinta de a inceta contractul.
Este normal ca aceasta sa fie facuta in scris. NU este suficient sa ii spuneti verbal administratorului firmei prestatoare. Va deranjeaza ca trebuie sa anuntati in scris ca nu mai doriti continuarea lucrarilor cu firma respectiva?
Din momentul primirii confirmarii pentru notificare, puteti angaja alta firma pentru lucrari. Este plin de ele. NU zice nimeni ca trebuie sa urcati pe scari...
Stimata Doamna Todinca,
Departe de mine gandul de a fi malitioasa la adresa nobilei bresle a avocatilor, pe care nu-i vad necum in rol de ”sperietori”, ci mai degraba de ”sfatuitori”. Este o profesiune pentru care personal am tot respectul si admiratia.
Postul meu pe acest forum a fost clarificarea sintagmei ”in conditiile legii” din urmatorul paragraf al contractului:
”Prezentul contract se incheie pe o perioada de 2 ani, cu posibilitatea prelungirii pe noi perioade de 2 ani, prin tacita reconditie, daca nici una dintre parti nu solicita rezilierea cu min 90 de zile inainte de expirarea valabilitatii contractului. Rezilierea contractului nu se poate face decat in conditiile legii, in caz contrar, partea in culpa datorand celeilate parti daune interese compensatorii egale cu valoarea contractului pe toata durata sa.”
Intrucat nu am pregatire juridica de specialitate (in afara cursurile de drept civil si comercial care se predau unui economist), am sperat la o clarificare din partea persoanelor care au competenta in acest domeniu.
Ceea ce inteleg eu din paragraful cu pricina este ca rezilierea (fara plata daunelor compensatorii) se poate face doar o data la 2 ani, prin transmiterea unei notificari (in mod evident in scris) catre prestatorul de servicii. Asta doar daca cumva legea nu prevede altceva - si ma refer acum la sintagma ”in conditiile legii”, lege care e vasta si care constituie obiectul de studiu al specialistilor in drept.
Pe scurt: vroiam sa stiu ce prevederi legale ar fi putut fi aplicabile pentru a putea face aceasta notificare oricand in cei 2 ani intre datele de reinnoire ale contractului prin ”tacita reconditie”, pentru ca nu dorim a plati daune interese pentru un serviciu care oricum este de calitate discutabila.
Ceea ce ma nemultumeste este modul de formulare al acestei clauze privind rezilierea. Sa-mi fie cu iertare, nu vreau sa fiu deloc rautacioasa, nu acesta este scopul prezentei mele pe forum, nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar prin natura meseriei mele am mai vazut si eu ceva contracte in viata mea, cu clauze formulate mult mai clar si mai ”echidistant” - de exemplu ca rezilierea poate fi facuta de oricare din parti, cu notificare prealabila de 30 de zile.
Ceea ce ma nemultumeste din nou legat de acest contract de prestari serviicii - si aceasta intr-adevar este o informatie pe care nu am considerat-o importanta pana acum, fapt pentru care fac mea culpa si-mi cer mii de scuze - este ca nu se prevede un termen de garantie pentru lucrarile de intretinere si reparatii efectuate.
Va rog frumos sa ma credeti ca nici prin cap nu mi-ar fi trecut sa rezolutionez contractul verbal - si munca mea se bazeaza pe examinarea dovezilor obiective, care de obicei sunt documente.
In plus, contractul la care ma refer, si care nu a fost semnat de mine, eu trebuie sa gasesc modalitatea de a-l rezolutiona, daca mi-am insusit corect termenul. Daca l-as fi semnat eu, as fi incercat macar o formulare fara echivoc a clauzelor.
In orice caz, la aceasta ora si inainte de a citi mesajul Dvs. am trimis notificarea scrisa, solicitand rezilierea contractului incepand cu data de 1 August 2008, si motivand prin nemultumirile legate de calitatea serviciilor prestate. Luni voi solicita numarul de inregistrare al documentului la secretariatul companiei respective... si-mi permit sa promit ca utilizatorii forumului vor fi informati cu privire la evolutia situatiei.
Cu stima,
Daniela Zamfir
Nu ati inteles bine clauzele contractuale. Dupa cum am mai scris, acesta poate fi rezolutionat oricand pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor asumate in contract. In conditiile legii, adica in conditiile prevazute in Codul civil cu privire la rezolutiunea contractelor.