avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezilierea unui contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezilierea unui contract de inchiriere

Pentru rezilierea unui contract de inchiriere este nevoie de o notificare in prealabil sau ne adresam direct instantei de judecata
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 15:21, 24 Martie 2014
depinde ce ati scris in contract.
Expirarea termenului
Art. 1.809. - (1) Contractul de locaţiune încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă.
(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi contractului încheiat pe perioadă determinată prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent. (corespunde art. 1436 din C. Civ. 1864); (aplicare art. 133 din Legea nr. 71/2011)
Tacita relocaţiune
Art. 1.810. - (1) Dacă, după împlinirea termenului, locatarul continuă să deţină bunul şi să îşi îndeplinească obligaţiile fără vreo împotrivire din partea locatorului, se consideră încheiată o nouă locaţiune, în condiţiile celei vechi, inclusiv în privinţa garanţiilor.
(2) Noua locaţiune va fi însă pe durată nedeterminată, dacă prin lege sau convenţia părţilor nu se prevede altfel.
Denunţarea contractului
Art. 1.816. - (1) Dacă locaţiunea a fost făcută fără determinarea duratei, oricare dintre părţi poate denunţa contractul prin notificare.
(2) Notificarea făcută cu nerespectarea termenului de preaviz stabilit de lege sau, în lipsă, de uzanţe nu produce efecte decât de la împlinirea acelui termen.
(3) La împlinirea termenului de preaviz, obligaţia de restituire a bunului devine exigibilă, iar contractul de locaţiune încheiat în condiţiile prevăzute la art. 1.809 alin. (2) sau (3), după caz, constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu cu privire la această obligaţie. (corespunde art. 1436 din C. Civ. 1864); (aplicare art. 133 din Legea nr. 71/2011)
Rezilierea locaţiunii
Art. 1.817. - Atunci când, fără justificare, una dintre părţile contractului de locaţiune nu îşi execută obligaţiile născute din acest contract, cealaltă parte are dreptul de a rezilia locaţiunea, cu daune - interese, dacă este cazul, potrivit legii.
rezilierea poate opera conform clauzelor contractuale. adresati-va unui avocat pentru a va indruma corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de locatiune DOTZ DOTZ Buna seara! In urma cu doi ani fratele meu a semnat un contract de locatiune avand ca obiect o masina. Termenul a expirat in vara acestui an, iar persoana ... (vezi toată discuția)
Caracterul executoriu al contractului de inchiriere georgi_ciungulescu georgi_ciungulescu Buna ziua, Contractul de inchiriere constituie titlu executoriu? Multumesc pentru raspuns. (vezi toată discuția)
Reziliere unilaterala contract inchiriere - proprietar abuziv Cosmin_Andrei Cosmin_Andrei Buna ziua. Am o intrebare privind un contract de inchiriere pe o durata de un an, efectuat in luna septembrie a anului trecut. La Rezilierea contractului este ... (vezi toată discuția)