avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cladiri inregistrate in contul 371/345
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cladiri inregistrate in contul 371/345

buna ziua,
Dezvoltatorii imobiliari au inregistrate in conturile 371 sau 345 cladirile.
Avand in vedere faptul ca acestea nu au fost vandute in 3 ani fiscali anteriori anului de referinta, am rugamintea de a va exprima un punct de vedere cu privire la :
-reevaluarea acestora in plus sau minus;
-care sunt inregistrarile contabile?
Aceste informatii imi sunt necesare pentru stabilirea impozitului pe cladiri.

multumesc.

Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 23:06, 4 Aprilie 2011
Ordinea lucrurilor este urmatoarea :
- 1 - contactati un evaluator cu care conveniti evaluarea imobilelor
- 2 - acesta va va preda la sfarsitul misiunii sale un raport de evaluare
- 3- inregistrati in contabilitate plusurile/minusurile stabilite de evaluator
- 4 - inregistrati la taxe locale aceste diferente, pe baza procesului verbal de evaluare.
- 5 - taxele locale va recalculeaza noul impozit.

Nu stiu de ce aceste bunuri trebuie sa fie inregistrate in conturile 371 sau 345, dupa cum spuneti dv. Ca si cand bunurile din clasa 2 nu ar putea fi vandute.
Personal consider aceste inregistrari ca eronate si care vin sa incalce si un principiu : cel al prevalentei economicului asupra juridicului ( a fondului asupra formei). Faptul ca portofoliul de cladiri (adica imobilizari corporale) este destinat vanzarii nu este suficient pentru a-l inregistra ca marfa. Nici n-am auzit ca un dezvoltator imobiliar sa aiba un portofoliu de marfuri.
Opinia mea este ca astfel de bunuri sa fie inregistrate ca marfuri .
Nici nu le vad amortizabile , de fapt .

Exista si acest temei legal :
omef 3055
152._
(1)Stocurile sunt active circulante:
a)deţinute pentru a fi vândute pe parcursul desfăşurării normale a activităţii;
b)în curs de producţie în vederea vânzării în procesul desfăşurării normale a activităţii; sau
c)sub formă de materii prime, materiale şi alte consumabile care urmează să fie folosite în procesul de producţie sau pentru prestarea de servicii.

(2)În categoria stocurilor se cuprind şi activele cu ciclu lung de fabricaţie, destinate vânzării (de exemplu, ansambluri sau complexuri de locuinţe etc. realizate de entităţile ce au ca activitate principală obţinerea şi vânzarea de locuinţe). Dacă construcţiile sunt realizate în scopul exploatării pe termen lung, de către entitatea care le-a realizat, ele reprezintă imobilizări.
(3)De asemenea, atunci când un teren este cumpărat în scopul construirii pe acesta de construcţii destinate vânzării, acesta este înregistrat la stocuri.
daca bunul (imobil) este destinat vanzarii se inregistreaza in 371 "Marfuri"/345 "Produse finite".

"Exemplu

Societatea IMOBILIARA S.A. îşi desfăşoară activitatea în domeniul imobiliar (construcţii, închirieri, intermedieri, vânzări etc.). Societatea are în portofoliu clădiri încadrate atât la imobilizări corporale (deţinute pentru utilizare pe termen lung), cât şi la stocuri (deţinute în vederea vânzării).
...
16) Schimbarea destinaţiei „clădirii B” la începutul lunii iulie 2010 şi încadrarea acesteia la imobilizări corporale – grupa clădiri. Transferul se face la valoarea la care este înregistrată în contabilitate respectiva clădire la data transferului. Clădirea se află înregistrată în conturile de stocuri (contul 371 „Mărfuri” ) la costul de achiziţie de 1.500.000 lei.

212 Construcţii/”clădirea B” = 371 Mărfuri/ ½clădirea B” 1.500.000 lei"

B-)



Schimbarea destinatiei activelor (Ghid practic OMF 3055/2009)

[ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
ContSters123067, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monografie contabila: activ in schimbul unei datorii Mark7 Mark7 Un client mi-a dat un activ in schimbul unei datorii. Stiu ca daca nu-l folosesc in firma si il vand se inregistreaza in 371, daca il folosesc acel activ in ... (vezi toată discuția)
Monografie bar - restaurant AncaUrda AncaUrda Care este monografia contabila si documentele primare pentru o unitate de alimentatie publica Bar – Restaurant care isi organizeaza evidenta stocurilor ... (vezi toată discuția)
Monografie productie book2 book2 Primesc comanda de la pers. fizice intr-un showroom de prezentare pentru executarea unor perdele si draperi , eu comand materialul si execut comanta la ... (vezi toată discuția)