Un client mi-a dat un activ in schimbul unei datorii. Stiu ca daca nu-l folosesc in firma si il vand se inregistreaza in 371, daca il folosesc acel activ in firma se inregistreaza la imobilizari. Intrebarea mea este cum il inregistrez in contabilitate daca doresc sa-l vand dupa ce il modernizez. Care ar fi monografia contabila?
Va multumesc
Conform OMFP 1802/2014.sectiunea 4 Investiții imobiliare
'' 197. ‐ (1) Investiția imobiliară este proprietatea (un teren sau o clădire ‐ ori o parte a unei clădiri ‐
sau ambele) deținută (de proprietar sau de locatar în baza unui contract de leasing financiar) mai degrabă
pentru a obține venituri din chirii sau pentru creşterea valorii capitalului, ori ambele, decât pentru:
a) a fi utilizată în producerea sau furnizarea de bunuri sau servicii ori în scopuri administrative;
sau
b) a fi vândută pe parcursul desfăşurării normale a activității.
(2) O proprietate imobiliară utilizată de posesor este o proprietate imobiliară deținută (de
proprietar sau de locatar în temeiul unui contract de leasing financiar) pentru a fi utilizată la producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii sau în scopuri administrative.
198. ‐ Următoarele constituie exemple de investiții imobiliare:
a) terenurile deținute, mai degrabă, în scopul creşterii pe termen lung a valorii capitalului, decâtîn scopul vânzării pe termen scurt, pe parcursul desfăşurării normale a activității;
b) terenurile deținute pentru o utilizare viitoare încă nedeterminată. În cazul în care o entitate nu a hotărât dacă va utiliza terenul fie ca pe o proprietate imobiliară utilizată de posesor, fie în scopul vânzăriipe termen scurt în cursul desfăşurării normale a activității, atunci terenul este considerat ca fiind deținut în
scopul creşterii valorii capitalului;
c) o clădire aflată în proprietatea entității (sau deținută de entitate în temeiul unui contract de
leasing financiar) şi închiriată în temeiul unuia sau mai multor contracte de leasing operațional;
d) o clădire care este liberă, dar care este deținută pentru a fi închiriată în temeiul unuia sau mai multor contracte de leasing operațional;
e) proprietățile imobiliare în curs de construire sau amenajare în scopul utilizării viitoare ca
investiții imobiliare.
199. ‐ Următoarele constituie exemple de elemente care nu sunt investiții imobiliare:
a) proprietățile imobiliare deținute pentru a fi vândute pe parcursul desfăşurării normale a
activității sau în procesul de construcție ori de amenajare în vederea unei astfel de vânzări, de exemplu,proprietățile imobiliare dobândite cu scopul exclusiv de a fi cedate ulterior, în viitorul apropiat, sau cu scopul de a fi amenajate şi revândute. Acestea reprezintă, din punct de vedere contabil, stocuri.'' Consider ca: conform art . 199 lit a) va incadrati la stocuri, cont 371
Va multumesc mult pentru raspuns.
Este vorba de un strung pe care firma vrea sa-l modernizeze inainte de vanzare.
Se achizitioneaza piesele necesare, incheiem un contract de servicii pentru modernizare si apoi se vinde strungul modernizat. Daca inregistrez strungul in 371 nu stiu care ar monografia contabila cu modernizarea si vanzarea acestuia.
Dacă înregistrați strungul la stocuri,modernizarea pana la finalizare cred ca trebuie înregistrată la producție în curs iar la finalul lucrarii se trece în contravaloarea strungului. 1. înregistrare cheltuieli(piese,servicii,etc) 6xx=401
2.închidere cheltuieli 121=6xx
3..la sfârșitul lunii se înregistrează producția în curs în corelație cu 711 331=711
4.la finalizarea lucrării 345 =331 și 371 (modernizare)=345.Vânzarea 4111=707;4427 și descărcare 607 =371 (strung +modernizare)