parintii mei au cumparat o casa in 1986 fara acte,doar cu proces verbal. mentionez ca aceasta casa a fost intabulata ultima data in 1972,de atunci a avut mai multi proprietari dar nici unul nu a avut acte pe ea.Avocatul pe care l-am ales ne-a sfatuit sa deschidem un proces de uzucapiune ca asa ar fi cel mai bine,asa am si facut,am platit toate taxele,masuratoarea topo,am gasit mostenitorii ultimului proprietar,acestia audat declaratii ca nu au nicio pretentie,smdp...ca acum la sfarsit sa aflam dupa un an de zile ca acest proces de uzucapiune nu se poate aplica deoarece proprietarul a murit in anul 2005 si nu sunt 20 de ani de la moartea acestuia. Nu stiu ce sa mai cred sau ce sa mai fac,inseamna ca am platit o gramada de bani degeaba,iar avocatului nu prea -i pasa . as vrea sa stiu daca pot sa-mi recuperez banii care i-am platit pt timbru judiciar la primarie,aceasta fiind o suma destul de mare,si ce sa fac in continuare?
Apelati la procedura necontencioasa, administrativa., care este agreata tocmai prin faptul ca degreveaza instantele , a fost impusa si de Uniunea europeana.
pt ca cei de la care am cumparat casa au decedat de vreo 20 de ani ,iar martorii care au semnat procesul verbal la fel, iar noi am avut incredere in avocat crezand ca stie cel mai bine ce e de facut,dar se pare ca l-am angajat degeaba....
trebuie sa va judecati cu adevaratii proprietari, respectiv cei care au avut imobilul transcris/ intabulat daca este pe undeva prin ardeal.
daca acestia au decedat si este si cazul dvs va trebui sa va judecati cu mostenitorii acestora.
Eu v-as invata altceva...tot o procedura administrativa si anume constatarea dreptului de proprietate prin Ordinul Prefectului, in baza art. 23 din legea 18/1991, cu conditia ca parintii dvs. sa fi inscris in 1986 imobilul la registrul agricol pe numele dansilor, ca si la rolul fiscal al primariei. Pentru aceasta procedura, dosarul se depune la primarie si aveti nevoie de urmatoarele:
- cerere;
- copie a pricesului verbal prin care s-a cumparat casa;
- schita cadastrala a imobilului (casa si curte), executat de un expert autorizat;
- istoric de rol fiscal (de la primarie);
- extras registrul agricol 1986-1990 si registrul cadastral 1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului (in aceste documente ar trebui sa figureze parintii dvs);
- acte stare civila;
- declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din evidente.
Odata obtinut OP, acesta este actul dvs. de proprietate, in baza lui se efectueaza cadastrul si intabularea imobilului.
Succes!
Intabulare casa
ocsike
cum as putea intabula o casa la care ia fost proprietar bunicu si bunica mai mult de 50 ani dar fara sa o intabuleze. Acum au decedat si la inpozit apare ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune
RaresLL
Buna ziua ! Va scriam acum ceva vreme despre un proces pe care vroiam sa il incep. Am sa reiau in sperata ca va ofer cat mai multe detalii. Bunica si tatal meu ... (vezi toată discuția)