avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere Act de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere Act de proprietate

Rog, Cum pot obtine act de proprietate asupra unui imobil situat in mediul rural. care a fost intabulat in anul 1945 pe numele acelor proprietari, iar de atunci si pana in 1971 a mai schimbat cativa proprietari doar pe baza unor intelegeri scrise manual si cu martori, nelegalizata la vreun notariat sau alta forma de legalizare, ajungind in proprietatea parintilor mei in anul 1971 prin acelasi procedeu de achizitionare, si inscrisi la primaria comunala in registrul agricol, iar dupa decesul acestora in anul 2000 ,revenindu-mi mie dar nu stiu cum sa obtin un act de proprietate legala
Astept sugestiile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 21:01, 13 Aprilie 2011
aveti posibilitatea promovarii in instanta a unei actiuni in uzucapiune sau a unei actiuni in constatare. instanta va pronunta o hotarare prin care veti deveni proprietar de drept al casei.
@athe
Puteti sa argumentati raspunsul dvs.?

@Traian_L
Lasati actiunile in instanta, incercati sa obtineti ordinul prefectului. Mai multe informatii in acest topic:
www.avocatnet.ro/content/for...
solutia ar fi o actiune in constatare in instanta : ( uzucapiune , art. 1847,1890 cod. civil) , in contradictoru cu primaria locala care reprezinta statul (art. 477: "toate averile vacante si fara stapani, precum si cele ale persoanelor fara mostenitori sunt ale domeniului public" iar cf. art. 646 cod.civ. "bunurile fara stapan sant ale statului",
Obtineti o hotarare jud. prin care se constata ca ati dobandit dreptul de proprietate asupra terenului prin uzucapiune.
Actiune in instanta=taxe de timbru la valoarea imobilului=termene=probabila respingere a actiunii pentru lipsa calitatii procesuale a consiliului local/primariei/UAT, etc. Ar insemna sa caute fostii proprietari din 1971 sau mostenitorii lor si sa alerge dupa cai verzi pe pereti (cu tot respectul pentru institutia uzucapiunii, mi se pare o solutie de ultima instanta, neviabila in cazul unei alternative mai putin costisitoare).
Mergeti frumos dvs. la primarie si solicitati emiterea Ordinului Prefectului in baza art. 23 si 36 din legea 18/1991. Aceasta reprezinta obtinerea dreptului de proprietate pe cale administrativa si poate dura undeva de la o luna pana la maxim 6 luni (cu tot cu realizarea documentatiei). Dosarul trebuie sa cuprinda:
- cerere (o vor formula parintii dvs, intrucat dansii figurau cu imobilul in 1990);
- istoric de rol fiscal (de la primarie);
- schita cadastrala a imobilului (casa plus teren) executata de un expert autorizat (plan de amplasament 1/2000);
- extras registru agricol 1986-1990 si registru cadastral 1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului (de la primarie);
- extras de CF (daca exista cumva, pe numele parintilor dvs);
- acte stare civila parinti;
- declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din evidenele primariei);
- eventual copie a actului de mana prin care parintii dvs. au dobandit imobilul.
Ordinul Prefectului va iesi pe numele parintilor dvs.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea proprietatii unui teren prin uzucapiune respinsa iulia bumbu iulia bumbu Am intreprins o actiune in constatare pentru obtinerea dreptului de proprietate asupra unui teren intravilan ,prin uzucapiune si cererea dupa 2 ani de zile cat ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa devin mostenitor al unui imobil yulyan23 yulyan23 Buna ziua,ma numesc maria si in urma cu 3 ani eu si fratii mei am mostenit un imobil situat in galati numai ca aceste acte a imobilului respectiv nu au fost ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine un titlu de proprietate asupra unei case vechi? anca.patri anca.patri situatia de fapt: sotul+sotia+copii locuiesc in casa parintilor decedati ai sotului.Casa e veche de prin 1955. Acestia au aflat dupa decesul celor doi ca, de ... (vezi toată discuția)